open-navfaktor-logo
search
Deportacija
Fotoreporter kojeg Izraelci drže 112 dana posti i u zatvoru
Njegova supruga Temam je kazala da izraelske vlasti i dalje vrše pritisak na njenog muža
13.05.2019. u 18:35
get url
text

Fotoreporter Agencije Anadolija Palestinac tridesetdvogodišnji Mustafa al-Kharouf, kojeg su nedavno izraelske vlasti bez bilo kakve sudske odluke pokušale deportovati, već 112 dana se nalazi u ćeliji Centra za deportaciju Givon.

Njegova supruga Temam je na konferenciji za medije koju je organizovao Amnesty International kazala da izraelske vlasti i dalje vrše pritisak na njenog muža.

Istakla je da njen suprug kao i cijela njihova porodica prolaze kroz vrlo teške momente.

Dodala je kako njen suprug posti tokom mjeseca ramazana uprkos, kako je kazala, svim poteškoćama i nezdravoj hrani koju mu daju u Centru za deportaciju.

Naglasila je da očekuje da al-Kharouf izađe na slobodu i nastavi se baviti poslom fotoreportera.

- Razgovarala sam s njim i kazao mi je da su izraelski službenici od njega tražili da potpiše neki dokument kako bi ga deportovali u Jordan. Moj suprug to nije prihvatio – kazala je supruga fotoreportera.

Direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku Saleh Hijazi je izjavio da izraelske vlasti nisu navele šta je pravi razlog zbog kojeg traže da al-Kharouf bude deportovan.

Apelovao je na hitno oslobađanje al-Kharoufa i zatražio od izraelskih institucija da mu odobre dozvolu boravka u Jerusalemu.

Izraelski sud je na posljednjem ročištu odbacio zahtjev za oslobađanjem palestinskog fotoreportera te mu produžio pritvor.

Izraelski sud je 22. januara ove godine uhapsio al-Kharoufa u Jerusalemu uz tvrdnje da nema dozvolu za boravak, zbog čega ga izraelska vlast želi protjerati iz Jerusalema u kojem je odrastao i u kojem živi njegova porodica.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 5.700 Palestinaca, uključujući više žena i maloljetnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.