open-navfaktor-logo
search
Simpatizer Putina
Francuski desničar Zemmour za limitirani prihvat ukrajinskih izbjeglica, ne želi muslimane
Eric Zemmour, francuski ekstremno desničarski predsjednički kandidat, kritikovan zbog ranije podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, izjavio je da bi Ukrajinci s porodičnim vezama u Francuskoj trebali dobiti vize, za razliku od onih koji bježe pred sukobima u arapskim muslimanskim zemljama.
08.03.2022. u 17:47
get url
text

Zemmour je upozorio da "emotivni odgovor" riskira pokretanje bujice izbjeglica širom Evrope nakon što je Evropska unija pristala da odobri Ukrajincima koji bježe pred ratom pravo da ostanu i rade u 27-članom bloku u periodu od tri godine.

Ujedinjene nacije tvrde da je više od dva miliona Ukrajinaca već napustilo zemlju.

Zemmour je pohvalio britanski strožiji stav. Britanija je u ponedjeljak odbila pozive za viznim zahtjevima za ukrajinske izbjeglice.

- Ukoliko ono imaju veze s Francuskom, ako imaju porodicu u Francuskoj, dajmo im onda vize - izjavio je Zemmour za BFM TV.

Pisac i polemičar koji je ranije osuđivan zbog podsticanja na rasnu mržnju, kazao je kako je neprihvatljivo imati različita pravila za potencijalne tražioce azila iz Evrope i one iz arapskih muslimanskih zemalja.

Opisao je Francusku kao nekada veliku zemlju koja je sada u padu. Njena hrišćanska civilizacija ispražnjena je rastućim uticajem islama i imigracije, tvrdi on.

- To je pitanje asimilacije. Ima ljudi koji su poput nas i onih koji nisu nalik na nas. Svi sada uviđaju da su arapski ili muslimanski imigranti previše različiti od nas i da ih je sve teže i teže integrirati. Mi smo bliži evropskim hrišćanima - izjavio je Zemmour.

U septembru 2020. Zemmour je objavio u tweetu da se zalaže za “rusku alijansu” i da je Moskva bila “naš najpouzdaniji saveznik, čak i pouzdaniji od Sjedinjenih Država, Njemačke ili Britanije”. On je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.