"Francuski Elvis" umro u 74. godini

Objavljeno: 06.12.17 u 08:26

Johnny Hallyday, pjevač poznat pod nazivom "francuski Elvis" i koji je popularizirao rock'n roll u toj zemlji, umro je u 74. godini nakon borbe s rakom pluća, izvijestila je u srijedu njegova supruga Laeticia Hallyday.

Johnny Hallyday
Johnny Hallyday

- Johnny Hallyday nas je napustio. Pišem ove riječi ne vjerujući. Ipak, istina je. Moj muškarac više nije s nama - izjavila je Laeticia Hallyday.

Iz Ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopćeno je kako je Hallyday više od 50 godina bio blistava ikona.

Hallyday je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča, a njegov hrapav glas donio mu je vojsku sljedbenika u Francuskoj i drugdje u frankofonskom govornom svijetu. Prvu ploču izdao je 1959. godine, a prošli mjesec tokom priprema novog albuma i turneje objavljene su vijesti o njegovu liječenju zbog poteškoća s disanjem u pariskoj bolnici, prenose mediji.

Johnny Hallyday rođen je kao Jean-Philippe Smet u Parizu 15. juna 1943. Izuzetno popularan postao je 1960-ih kada je, kao francuska verzija Elvisa Presleya, bio i ostao najveći izvođač rock'n rolla u Francuskoj izvodeći na francuskom jeziku najpoznatije hitove američkih pjevača.