open-navfaktor-logo
search
Vakcinacija
Francuzi i Britanci otkrili da će jedna vakcina protiv korone koštati od 2,5 do 10 eura
Farmaceutski koncerni širom svijeta takmiče se ko će prije na tržište plasirati vakcinu protiv COVID-a 19.
06.09.2020. u 14:30
get url
text

Sada su neki od njih otkrili i koliko bi jedna vakcina mogla koštati. Francuska farmaceutska firma Sanofi otkrila je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi.

- Treba vakcinisati milijarde ljudi. Konačnu cijenu još nemamo, no ona će biti manja od deset eura - rekao je Olivier Bogillot, predsjednik kompanije u intervjuu za radio stanicu France Inter.

Prilikom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jednom pogonu te kompanije, iz Sanofija su najavili da će u razvoj i proizvodnju vakcina uložiti 610 miliona eura. Mjesec dana kasnije Sanofi i britanski konkurent GlaxoSmithKline objavili su da su s američkom vladom postigli sporazum o razvoju cjepiva vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Već ranije konkurentska britansko-švedska firma AstraZeneca najavila je da bi njihova vakcina mogla koštati oko 2,5 eura po dozi. S obzirom na to da je na svijetu trenutno 7,8 milijardi ljudi i da su svi ugroženi od virusa, jasno je da bi globalno cijepljenje svjetskoj farmaceutskoj industriji moglo donijeti nekoliko desetaka milijardi eura prihoda, a svjetskim vladama podjednako velik trošak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.