Francuzi žele komandu nad EUFOR-om u BiH

Objavljeno: 10.01.17 u 19:36 Autor: P. Z.

Francuska vlada krenula je u žestoko lobiranje kako bi preuzela mjesto zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu, drugo najvažnije mjesto u NATO-u.

General Bradshaw prilikom posjete Bosni i Hercegovini i kampu Butmir
General Bradshaw prilikom posjete Bosni i Hercegovini i kampu Butmir

Britanci bi tako nakon izlaska iz Evropske unije mogli izgubiti poziciju koju drže duže od 60 godina.
The Independent piše da bi ta pozicija mogla biti dana drugoj zemlji članici EU-a kako bi NATO na taj način zadržao čvrste veze sa EU-om. To bi ujedno oslabilo i odbrambene kapacitete Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz britanskog Ministarstva odbrane podsjetili su da ta zemlja drži tu poziciju od 1951. godine i da “to nije nešto čega bi se olako odrekli”. Ministar Michael Fallon je naglasio da “ako Britanija napušta Evropsku uniju, to ne znači da Britanija napušta Evropu”.

- Nastavit ćemo svoju vodeću ulogu u evropskoj sigurnosti. Naš budžet je drugi najveći u NATO-u i nastavit ćemo ispunjavati sve svoje obaveze koje uključuju i poziciju zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu – naveo je Fallon.

Misija koja djeluje prema Berlin Plus sporazumu trenutno je aktivna u Bosni i Hercegovini. Pod direktnom je komandom britanskog generala Adriana Bradshawa koji, osim što je zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu, tako obavlja i funkciju operativnog komandanta Operacije ALTHEA, odnosno EUFOR-a. Ukoliko Francuska uspije izlobirati i preuzeti tu poziciju u NATO-u ona bi od Velike Britanije automatski preuzela i komandu nad EUFOR-om u Bosni i Hercegovini.