navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dugogodišnji prijatelji

Frizer Amre Silajdžić-Džeko otkriva tajne njene lijepe kose

Kad je kod mene u studiju makazama joj oblikujem kosu, operem običnim šamponom i prirodno osušim bez feniranja, kaže poznati sarajevski frizer koji je dao i nekoliko savjeta kako njegovati kosu tokom ljetnih mjeseci  

Objavljeno: 31.05.2019. u 09:41
get url
text

Jedan od zaštitnih znakova manekenke Amre Silajdžić-Džeko je njena kosa.

Supruga našeg reprezentativca Edina Džeke preferira prirodan izgled kose, kaže njen dugogodišnji prijatelj i frizer Adnan Karišik i dodaje kako Amra, osim pilula za regeneriranje vlasi "For new mums," koje je počela upotrebljavati nakon trudnoće, ne koristi ništa više od preparata.

- Amra i ja poznajemo se više od 20 godina, i slobodno mogu kazati da je jedna od najjednostavnijih poznatih žena. Voli da joj kosa izgleda prirodno, pa ne koristi ništa posebno. Ne tako često stavi kokosovu masku, ne farba se, niti fenira. Kad je kod mene u studiju makazama joj oblikujem kosu, operem običnim šamponom i prirodno osušim bez feniranja - otkriva Karišik, koji je zadužen za frizure mnogih poznatih dama u BiH i regionu, među kojima je i Lepa Brena kada je u Sarajevu.

Održavanje kose tokom ljetnih mjeseci pravi je izazov za mnoge žene jer jako sunce, UV zrake, morska so i hlor u bazenima, itekako mogu oštetiti dlaku.

Zbog toga Karišik predlaže da se kosa tokom dana zaštiti šeširom ili kačketom, a nakon povratka s plaže opere blagim šamponom i posebnim balzamom za obnovu kose.

- Ljeti bi trebalo izbjegavati upotrebu vrućih aparata, poput pegli i figara za oblikovanje kose. Najbolje ju je pustiti da se prirodno osuši. Dobro je koristiti preparate koji će isušenoj dlaki vratiti izgubljenu vlagu, a mogu se kupiti u svakoj bolje opskrbljenoj parfimeriji ili apoteci. Žene koje se farbaju ne bi trebale zaboraviti preparate namijenjene ofarbanoj kosi. Maske su vrlo važne tokom ljeta, a preporučio bih one koje su bogate beta karotenom - savjetuje Karišik.

Iako su, kako kaže, ovog ljeta, kada je riječ o bojama, u trendu islandske plavuše u svjetlijim i tamnijim varijantama, Karišik dodaje da prirodne boje nikada ne izlaze iz mode.

- Favorit sam prirodnih boja, toplijih tonova, a to su bež varijante ili boje meda. Ne volim tzv. ekstremno bijele tonove, previše izgledaju vještački i ofucano. Zbog toga svojim klijenticama nikada ne preporučujem ekstremno farbanje - objašnjava Karišik.