navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Velika Britanija

Frizeri primijetili nove posljedice COVID-19: "Doslovno su mi otpadali slojevi kože"

Frizeri širom Velike Britanije prijavljuju kako neki njihovi klijenti, koji su preboljeli COVID-19, nakon farbanja kose imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije poput osipa i opekotina.

Objavljeno: 24.09.2021. u 08:05
get url
text

Kako prenosi BBC, naučnici s Imperial Collegea u Londonu sada istražuju može li i kako bolest, odnosno koronavirus reprogramirati naš imunološki sistem.

Britanska organizacija koja zastupa frizere i kozmetičare upozorava sve zaposlene u tim strukama da obavezno provedu dodatne epikutane testove (tzv. patch test) kako bi izbjegli moguće sudske postupke.

Epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene - na kožu leđa lijepe se flasteri s alergenima, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Iako već deset godina koristi istu farbu za kosu, Gemma, koja je preboljela COVID-19, imala je reakciju na tzv. patch testu.

Iz njenog frizerskog salona kažu kako su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su počeli provoditi testiranje.

- Dan poslije testa osjetila sam kako mi koža iza uha gori, a kako je vrijeme prolazilo, stvar se samo pogoršavala. Doslovno su mi otpadali slojevi kože - kazala je Gemma.

Prema riječima njene frizerke, Stacey Klein, ovo nije izolirani incident, pa su testiranja u njenom salonu obavezna.