Fudbalska revolucija: Totalna ofanziva - Argentina u Piramida formaciji!

Objavljeno: 13.06.17 u 13:23

Fudbalski svijet će napeto gledati što je spremio trenerski mag i argentinski taktičar Jorge Sampaoli! Ovaj stručnjak će na prijateljskoj utakmici Argentine sa Singapurom izvesti formaciju 2-3-5! Nešto što na fudbalskim terenima dugo nije viđeno!

Sampaoli će izvesti ovaj sastav protiv Singapura
Sampaoli će izvesti ovaj sastav protiv Singapura

Moderni fudbal je posljednjih godina donio nekoliko novih formacija i nekoliko uspješnih poduhvata, piše Goal. Tako se u posljednjih desetak godina najviše igralo u 4-4-2, 4-4-2 u rombu, 4-3-3 ili 4-2-3-1 formaciji. No, ovo što sprema Sampaoli vraća nas pedesetak godina unazad.

Ludi učenik još luđeg učitelja Marcela Bielse je najavio totalnu ofanzivu u formaciji 2-3-4-1, popularno nazvanoj Piramida!

Što to znači za fudbal? Pa, nešto poput mješavine tvrdog katanača i formacije 4-2-4 iz 50-ih godina. A kako bi to trebalo izgledati na terenu?

- Igranje dobre defanzive zavisi o presingu i brzog vraćanja posjeda lopte. Zato ćemo u defanzivnoj fazi imati desetoricu fudbalera koji će ganjati protivnika - rekao je Sampaoli u najavi ovog dvoboja.

U trenutku gubitka lopte brzi veznjaci morat će pokrivati prazan prostor i vrlo visoko pritisnuti protivnika dok će defanzivni veznjaci morati popunjavati rupe u nedostatku bekova. Jedan zadnji vezni, u ovom slučaju Lucas Biglia, morat će se vraćati nazad između dva stopera i glumiti "modernog libera" (nevezano za libera kakav je bio u katanaču).

Ostaje da se vidi kakav dojam će ostaviti Sampaolijev eksperiment i kako će se nositi sa Singapurom. Argentina je veliki favorit. Već se zna i ko će istračati na teren: Guzman - Fazio, Mammana - Acuna, Biglia, Salvio - Di Maria, Dybala, Lanzini, Papu Gomez, Correa. U formaciji 2-3-4-1!