open-navfaktor-logo
search
Novac UEFA-e
Fudbalski savez BiH: Kako je utrošeno milion eura za poboljšanje infrastrukture na Grbavici
Fudbalski savez BiH i FK Željezničar su zaključili sporazum kojim su definisali prioritete, uvjete i način korištenja odobrenih sredstava
05.11.2019. u 17:07
get url
text

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici objavio je detalje o utrošenim sredstvima za poboljšanje infrastrukture na stadionu Grbavica.

UEFA je početkom 2018. godine odobrila namjenski milion eura, za dodatno unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica. S obzirom na to da je UEFA od 2014. godine nosilac svih TV i marketinških prava za kvalifikacione utakmice za evropska i svjetska prvenstva, to zahtijeva i odgovarajuće produkcijske uslove za emitere, koji su se trebali osigurati na Grbavici.

Fudbalski savez BiH i FK Željezničar su zaključili sporazum kojim su definisali prioritete, uvjete i način korištenja odobrenih sredstava.

Do sada je realizovano sljedeće:

- Instalirana je oprema za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, serveri za štampu i kontrolu karata, te izvršena montaža mehaničkih brojača za prolaz te brojanje karata i gledalaca (ježevi i rampe) u iznosu od 200.000 eura,

- Dodatno je poboljšan teren za igru ugradnjom hibridnih elemenata po sistemu GrassMaster (ugradnja sintetičkih vlakana u teren) – učešće N/FSBiH 200.000 eura,

- Projektovanje i izgradnja krova istočne tribine stadiona. Izvođač radova je firma GMC d.o.o. Tešanj, a vrijednost radova je 420.000 eura. Vrijednost projektne dokumentacije i rente za odobrenje građenja iznosi 80.000 eura. U toku je fabrička izrada dijelova metalne konstrukcije krova i njihovo cinčanje, a početak montaže konstrukcije planiran za početak decembra mjeseca ove godine.

Nakon završetka montaže krova istočne tribine planirano je da se preostali iznos od oko 100.000 eura utroši na poboljšanje elektroinstalacija stadiona.

- Time bi bila završena ova faza radova, za koje je UEFA kao što smo na početku i naveli odobrila 1.000.000,00 EUR. Više detalja o napredovanju radova i završnoj pripremi konstrukcije krova istočne tribine stadiona Grbavica za postavljanje, N/FSBiH će objaviti u narednom periodu - saopćeno je iz Fudbalskog saveza BiH.

VEZANI TEKST - Projekti: U koje stadione je Fudbalski savez BiH uložio po 100.000 eura

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.