open-navfaktor-logo
search
Golgeter
Fudbalski velikani gledaju u leđa bosanskom Dijamantu
Džeko se tako procentualno izjednačio sa Cristianom Ronaldom po broju postignutih golova po utakmici za nacionalni tim
12.09.2018. u 11:14
get url
text

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko u sinoćnjem duelu Lige nacija ispisao je nove stranice historije naše najbolje selekcije.

Naš najbolji napadač sinoć je upisao 96. nastup za BiH, čime je postao fudbaler s najviše utakmica u dresu nacionalnog tima.

Da ovaj rekord ne bi bio jedini, Džeko se pobrinuo u 78. minuti susreta kada je postigao pogodak koji je Austrijance bacio na koljena, a našoj reprezentaciji donio drugu pobjedu u novoformiranom takmičenju pod okriljem UEFA-e.

Gol 12 minuta prija kraja meča bio je 53. za napadača Rome u dresu BiH.

Džeko se tako procentualno izjednačio sa Cristianom Ronaldom po broju postignutih golova po utakmici za nacionalni tim. Cristiano je u 154 susreta za Portugal zabio 85 golova, ili preciznije rečeno 0,55 po susretu. Džeko je u 96 nastupa zabio 53, također 0,55 po meču. Ako bismo gledali treću decimalu, onda bi Dijamant bio ispred Portugalca.

Efikasniji od kapitena BiH i Portugala je samo kapiten Poljske Robert Lewandowski sa 0,56 golova po susretu (55 golova u 99 nastupa).

Iza Dijamanta su velika imena kao što su Zlatan Ibrahimović (0,53 gola po meču), Luis Suarez (0,53), Romelu Lukaku (0,52) i Lionel Messi (0,51).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.