Furtula: Nedvojbeno je dokazano da se u "slučaju Memić" radi o saobraćajnoj nesreći

objavljeno: 12.07.2018. u 14:36

U Kantonalnom sudu u Sarajevu od jutros u 9 sati traje iznošenje završnih riječi u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović koji su optuženi da su izazvali i prikrili nesreću u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić.

U dosadašnjem dijelu ročišta saslušane su završne riječi Tužilaštva, a trenutno u ime oštećene porodice Memić završnu riječ iznosi njihov opunomoćenik Ifet Feraget. 

Prethodno se kantonalni tužilac Mladen Furtula osvrnuo na sve dokaze iznesene u ovom slučaju i kazao kako se nada da na Sudsko vijeće prilikom donošenja odluke u ovom slučaju neće utjecati sve ono što se u vrijeme istrage i suđenja događalo izvan sudnice.

On je kazao kako je Tužilaštvo dokazalo navode optužnice, odnosno da se u ovom slučaju nedvojbeno radi o saobraćajnoj nesreći.

- Uvjereni smo da će se sud uvjeriti da su svi navodi optužnice dokazani, te da će optužene proglasiti krivim i kazniti u skladu sa zakonom - rekao je Furtula.

Istakao je i kako sud u odnosu na Ljubu u obzir mora uzeti olakšavajuće okolnosti, odnosno činjenicu da on nikad ranije nije kažnjavan, kao i da je otac sedmero djece.

S druge strane, u odnosu na njegovog oca Bekriju, kao otežavajuće okolnosti je naveo da je dva puta već kažnjavan. 

Podsjećamo, na prošlom ročištu sudija Todorović je donio odluku da će na današnjem ročištu završne riječi dati sve strane u postupku, tako da će ročište zasigurno trajati još satima.

- Cijeli dan ćemo imati završne riječi, ako treba, ostat ćemo do pola noći - kazao je prošli put Todorović.