open-navfaktor-logo
search
Teža povreda dužnosti
Galić suspendovao pet graničnih policajaca zbog korupcije
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policajaca, pripadnika Jedinice granične policije Bosanski Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I.
19.03.2020. u 11:32
get url
text

- Suspendovanim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod u noći 5./6. marta 2020. godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 sati izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtjevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnov sumnje da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti, odnosno da su zloupotrebom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.

Takođe, postoji i osnov sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, što je zadokumentovano od strane Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u skladu sa Naredbom Suda BiH - saopćeno je iz Granične policije.

Iz Granične policije su naveli da se osnovano vjeruje da bi dalji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH.

- Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka - naveli su u GPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.