Gane Pecikoza za Faktor: Sarajevo je bilo i ostalo veliki muzički centar

Objavljeno: 17.04.17 u 22:16 Autor: D. Zeba

Dvorana "Mirza Delibašić" 17. septembra, na dan kada je rođen legendarni Kemo, trebala bi biti domaćin velikog muzičkog spektakla, a jedan od glavnih krivaca je Dragoslav Gane Pecikoza, dugogodišnji menadžer i organizator koncerata brojnih muzičkih zvijezda.  

U bogatoj karijeri Pecikoza je sarađivao sa najpopularnijim pjevačama i grupama u regionu. Rođen je 1953. godine u Sarajevu, a muzikom se počinje baviti sa nepunih 15 godina. Bio je bubnjar u sarajevskim grupama: Simboli, Čisti zrak, Korak, Bosanski lonac, Cod, Teška industrija, Transport.

Predvodio je Grupu "TAO" koja je okupljala najbolje studijske i koncertne muzičare kao što su Nikša Bratoš, Miro Asotić, Joško Gujinović, Vlatko Plevneš… Kao studijski muzičar u studijima širom bivše Jugoslavije, snimio je više od 200 singl ploča i 40 LP ploča. Radio je kao snimatelj u studiju kod Nikole Borote, bio je vlasnik scenske opreme, ozvučenja i rasvjete.

Kao muzičar sarađivao sa najvećim zvezdama u tadašnjoj Jugoslaviji (Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Josipa Lisac, Davorin Popović, Neda Ukraden, Vajta, Hanka Paldum, Mile Kitić, Halid Beslić…). Poznato je da Gane nepogrešivo zna da otkrije talenat i kvalitet u mladim ljudima - bio je jedan od krivaca i učesnika stvaranja sarajevskih grupa "Zabranjeno pušenje", "Merlin"...

- Naredne godine proslavit ću pedeset godina u muzici. Nije to mala brojka. Sarajevo je bilo i ostalo veliki muzički centar. Mojoj generaciji bilo je lakše jer smo imali sjajnu generaciju koja je Sarajevo pozicionirala kao muzički centar bivše Jugoslavije. Oni su nam utabali put. Sarajevo je dalo mnogo vrhunskih muzičkih imena. Trebalo bi nam dosta vremena da ih nabrojimo - kaže na početku razgovora za Faktor Pecikoza, koji je prije dvije sedmice bio u glavnom gradu BiH kako bi uveličao koncert Jasne Gospić u Domu mladih.  

Posljednjih tridesetak godina živi na relaciji Beograd – Sarajevo, a zanimljivo je da se u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu bavio se i humanitarnim radom. Jedan je od rijetkih koji se u ime Srpskog humanitarnog društva "Dobrotvor" vratio u okupirano Sarajevo septembra 1992. godine sa dva šlepera hrane. 

- To je za mene bila sasvim normalna stvar. Nisam to samo uradio jednom ili dvaput, nego sam čak 37 puta dolazio sa punim kamionima u Sarajevo. Pomoć i hrana nije bila samo za Srbe u glavnom gradu, nego za sve Sarajlije bez obzira ne vjeru. Izlazio sam i u ime “Mehameta“ i “Caritasa“. Išao sam i na aerodrom na sastanke. Tako sam 1992. i 1993. godinu proveo sa mojim Sarajlijama - kaže Gane.

Uporedo sa muzikom producirao je pozorišne predstave. Sarađivao je i realizovao turneje sarajevske “Audicije“, monodramu Zijaha Sokolovića “Glumac je glumac“, “Kabare“ Laneta Gutovića, i "Oj, živote“ Josipa Pejakovića. 

- U Beogradu sam organizovao velike koncerte, 12 puta sam punio Arenu, ali izuzetno volim raditi i pozorišne predstave. Posljednjih godina pravi fenomen je "Đurologija“ neponovljivog Branka Đurića Đure. Đuro je čak 16 puta napunio Dom sindikata u Beogradu i to je više od 25.000 ljudi koji su vidjeli predstavu - kaže Pecikoza.

Na kraju dodaje da je bosanski humor jedinstven i da nema konkurenciju u regionu.