open-navfaktor-logo
search
Osnovana 1537.
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 486. godišnjicu
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, obilježava 486. godišnjicu neprekidnog rada.
05.01.2023. u 09:32
get url
text

Prema riječima pomoćnika direktora za nastavu prof. Halima Husića, o značaju i ulozi Medrese za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za Bošnjake na ovim prostorima, najbolje svjedoči njeno skoro petstogodišnje postojanje.

- Od osnivanja 1537. do danas, Medresa je u svakoj novoj historijskoj epohi nalazila svoje mjesto i djelovanje prilagođavala potrebama, vremenu i prilikama kroz koje je prolazila. Ona je danas srednja vjerska škola, s nastavnim planom i programom koji je veoma sličan gimnazijskom, a kako bi njenim svršenicima bilo moguće upisati bilo koji fakultet u BiH ali i van države. Ustanovili smo da naši svršenici studiraju u 15 zemalja, na desetinama različitih i najprestižnijih univerziteta, te postižu zavidne rezultate. Također, zauzimaju visoke pozicije u različitim oblastima u BiH i svijetu - kazao je za Agenciju MINA Husić.

Naglasio je da ovu godišnjicu kolektiv dočekuje s posebnom radošću, jer su nedavno pokrenuti radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i opremanju zgrade ženskih odjeljenja Medrese.

Husić je dodao da ih hrabri i odgovoran odnos učenika, te njihov uspjeh u savladavanju gradiva.

Naveo je da nastoje i što veći broj učenika uključiti i u druga takmičenja "u sportskim disciplinama, jezicima, debatama i konkursima kao i u aktivnosti ekologije, očuvanja životne sredine, humanitarnog rada, medijske promocije škole i učeničkih aktivnosti, te organizovanja kvizova, tribina, akademija, promocija knjiga i drugih projekata".

Husić je kazao da je Dan škole obilježen nizom tradicionalnih aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, literarni konkurs, kviz, a najavio je da je centralni događaj svečana akademija, koja će biti održana u petak, 6. januara 2023. 

Na svečanoj akademiji tradicionalno budu proglašeni laureati, osobe koje su dale poseban doprinos afirmaciji Medrese kroz svoj rad. Bira se jedna osoba koja radi van institucija Islamske zajednice i jedna osoba koja je unutar Islamske zajednice.

- Ove godine to su dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić, te ćemo im sutra uručiti plakete. Također, uručit ćemo zahvalnice i priznanja i jednom broju "prijatelja Medrese" koji svojim radom pomažu ovu ustanovu - rekao je Husić.

Poručio je da će i u budućnosti biti nastavljena primarna zadaća odgojno-obrazovnog programa Gazi Husrev-begove medrese - najbolje obrazovanje i najljepši odgoj i izgradnja visokih moralnih vrijednosti učenika i učenica, javlja MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.