open-navfaktor-logo
search
Turska
Gaziantep: Majka i troje djece spašeni ispod ruševina 28 sati nakon zemljotresa
Majka i troje djece spašeni su ispod ruševina 28 sati nakon razornog zemljotresa koji je pogodio jug Turske.
07.02.2023. u 08:03
get url
text

Kako je javio reporter Anadolije, u naselju Nizip u Gaziantepu ispod ruševina zgrade spašena je majka Done Ozkilic, s djecom Abdulkadirom, Beyzom i Elif Ozkilic.

Svih četvero članova porodice Ozkilic su povrijeđeni i smješteni su u bolnicu.

Građani i dalje čekaju u blizini porušenih zgrada, kako bi saznali informacije o svojim bližnjima koji se vode kao nestali.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđenih u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske. Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 ljudi u studentske centre i druge objekte.

Trenutno su 11.022 spasilačke ekipe na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.