open-navfaktor-logo
search
Od 1. aprila
Gazprom snizio cijenu prirodnog gasa Bosni i Hercegovini
Energoinvest, snabdijevač prirodnog gasa za Bosnu i Hercegovinu, dobio je od ruskog Gazproma nove cijene koje će važiti od 1. aprila do kraja juna.
05.04.2023. u 10:59
get url
text

Iz Energoinvesta su saopćili da su na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa od ruskog isporučioca Gazprom Exporta, primljene 4. aprila 2023. godine, napravili rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

- Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavit će se Vladi FBiH danas sa ukupnim smanjenjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 12,53 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala. Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosit će 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivat će se od 01.4.2023. godine.

Na sniženje cijene prirodnog gasa je utjecao kvartalni pad cijene naftnih derivata koji utječu na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do blagog trenda pada vrijednosti američkog dolara u odnosu na euro i marku, što je sumarno rezultiralo navedenim sniženjem. Očekujemo da će i distributer Sarajevogas kao i Toplane sniziti cijene prema građanstvu u navedenom iznosu - navodi se u saopćenju Energoinvesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.