open-navfaktor-logo
search
Tragične sudbine
Gdje se ukopavaju migranti koji umru u BiH?
Imali smo jedan slučaj u Mostaru, gdje je umrla žena iz Afganistana. Kolegica je željela da pomogne njenoj porodici, da se tijelo žene vrati u Afganistan, ali to nažalost nije bilo moguće, kazali su iz IOM-a
29.12.2019. u 07:56
get url
text

Od početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini bilo je 30-ak smrtnih slučajeva migranata, a kako su nam potvrdili iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u samo jednom se radilo o smrti osobe unutar centra u kojem borave.

Najčešće su to tragični slučajevi, a do sada je bilo nekoliko primjera da je smrt nastupila usljed utapanja, udara voza, pada sa visine, požara ili se radilo o ubistvu.

Prema riječima Edite Selimbegović iz IOM-a, u slučaju smrti najbitnije je da se utvrdi identitet osobe kako bi se mogla kontaktirati njena porodica, a nakon toga se poduzimaju sljedeći koraci.

- Naše je da informišemo Službu za poslove sa strancima o smrti migranta. Nakon što se utvrdi identitet, kontaktira se zemlja porijekla te osobe, odnosno ambasada, radi stupanja u kontakt sa porodicom. Naši uposlenici se vežu za migrante, pa smo tako imali jedan slučaj u Mostaru, gdje je umrla žena iz Afganistana. Kolegica je željela da pomogne njenoj porodici, da se tijelo žene vrati u Afganistan. Međutim, to nažalost nije bilo moguće, pa su u Mostar došli njeni sinovi i kćerka i tu su je i ukopali – kazala je.

Selimbegović je naglasila da smrtnih slučajeva u centrima nije bilo, osim jednog gdje je čovjek preminuo usljed zatajenja srca.

- Imali smo slučaj mladića koji se utopio dok se kupao u rijeci u Cazinu. Mladić je boravio u našem centru, ali se nesreća dogodila izvan njega. To je zaista bila jedna velika tragedija i ljudi koji su boravili sa njim u centru, ali i naši uposlenici, veoma su teško podnijeli smrt tog mladića – istaknula je.

Prema riječima Mensura ef. Ćehića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bihać, do sada je bilo nekoliko slučajeva u kojima je bilo potrebno klanjati dženazu migrantu.

- Mi ispred medžlisa odredimo imama koji to uradi na volonterskoj bazi, bez ikakvih uvjetovanja, i napravi taj posljednji ispraćaj na način da se klanja dženaza i uradi sve ono što sljeduje u sklopu dženaze – kazao je.

Odgovarajući na pitanje da li klanjanje dženaze migrantu iziskuje troškove, ef. Ćehić je negirao, dodavši kako se svi vjerski obredi u ovim situacijama obavljaju besplatno.

- Ukopno mjesto se osigura na gradskom mezarju. Prije nekoliko mjeseci bio je jedan zaista tragičan slučaj, gdje su u požaru izgorjela tijela trojice migranata. Mi smo u sklopu jednog našeg džemata, na mjesnom mezarju osigurali tri mjesta da se oni ukopaju. Jednostavno smo procijenili da je to nešto što trebamo učiniti. Hvala Bogu, nisu česti slučajevi sa takvim ishodom – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.