open-navfaktor-logo
search
Odgovorio Dodiku
General Mašović: Oružane snage nisu historijska greška, nego najveći uspjeh u postdejtonskoj BiH
Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kazao je kako je veliki značaj za našu državu održavanje vojne vježbe "Brzi odgovor 2021" koja se organizuje sa Vojskom Sjedinjenih Američkih Država.
18.05.2021. u 19:17
get url
text

- Ova vježba ima višestruki značaj za BiH, kako na unutrašnjem sigurnosnom planu, tako i na međunarodnom planu. Sama mogućnost da BiH, odnosno njene Oružane snage, budu pozicionirane u jednoj takvoj vježbi, po prvi put u ovom ovakvom obliku, i da budemo domaćini jednoj ovakvoj vježbi, govori o velikom respektu koji ima međunarodna zajednica spram OSBiH - izjavio je Mašović za hayat.ba.

Osvrnuo se, između ostalog, i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao kako je formiranje OSBiH historijska greška.

- Oružane snage BiH nisu historijska greška, nego su najveći historijski uspjeh u postdejtonskoj BiH. Zahvaljujući OSBiH i njenim pripadnicima koji su vrlo jasno posvećeni izvršavanju svojih zakonskih obaveza, danas je država BiH neuporedivo drugačije prepoznata na međunarodnom planu.

Prepoznata kao kredibilan i poželjan partner i trebamo na to biti ponosni i težiti zaista kreiranju ambijenta koji će osigurati jedan potpuno drugačiji sigurnosni i ekonomski ambijent, i kreirati mogućnost da mladi ostani u BiH. A za to nema boljeg puta od nastavka integracijskih procesa prema NATO Savezu, i ono što ustvari NATO traži od nas je radi nas, kreiranje boljeg ambijenta u BiH - istakao je Mašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.