open-navfaktor-logo
search
Domaćin FENA
Generalna skupština ENA-e u Sarajevu: Razmatrat će se i status ruske novinske agencije TASS
Dolazak čelnih ljudi vodećih novinskih agencija iz Evrope u Sarajevo smatram velikom prilikom za promociju naše države, ali i priznanjem FENA-i kao agenciji koja se etablirala kao kredibilan i ugledan medij i van granica Bosne i Hercegovine, kazao je direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović najavljujući proljetnu konferenciju i generalnu skupštinu Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) koja će se od 11. do 13. maja održati u Sarajevu.
08.05.2022. u 11:20
get url
text
Elmir Huremović, direktor Fene

EANA (www.newsalliance.org) okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnijih medija, poput francuskog AFP-a, njemačke agencije DPA, PA iz Velike Britanije, AA iz Turske. FENA je, kao jedina agencija iz BiH, punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

-Dodjela organizacije proljetne konferencije i generalne skupštine EANA-e veliko je priznanje FENA-i, a po broju sudionika i uticaju kuća koje predstavljaju članice EANA-e bit će to najveći medijski skup ikada organizovan u BiH. Glavna tema konferencije, koja će okupiti generalne direktore vodećih novinskih agencija u Evropi bit će „Činjenica i fikcija u ratu i pandemiji“, ističe Huremović koji će biti i jedan od panelista na konferenciji.

Drugog dana će se održati i generalna skupština EANA-e, na kojoj će se razmatrati status ruske novinske agencije TASS unutar Alijanse, a vezano za agresiju Rusije na Ukrajinu i ulogu ruskih medija u tom ratu.

-Oba događaja su vrlo važna za cijelu EANA-u pa i za nas u FENA-i. Sretni smo što možemo ugostiti naše kolege iz agencija koje su glavni izvori informacija u Evropi. Nastojat ćemo im Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu prikazati u pravom svjetlu, uvjereni da i na ovaj način doprinosimo promociji BiH, zaključuje Huremović. 

Pokrovitelj konferencije je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.