open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar SDA
Genjac: Na Bevandi i Tegeltiji je da osiguraju novac za izbore, u suprotnom pravosuđe treba utvrdi njihovu krivičnu odgovornost
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac je danas na pres-konferenciji kazao da za sedam dana ističe konačni rok za osiguranje finansiranja raspisanih izbora u Bosni i Hercegovini.
12.05.2022. u 16:20
get url
text
Halid Genjac

- Imajući u vidu značaj izbora, ustavnu obaveznost održavanja izbora i zakonom propisane nadležnosti, jedna od ključnih obaveza Vijeća ministara BiH je da osigura sredstva za redovno i nesmetano održavanje izbora. Do ovog trenutka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda sprječavali su donošenje potrebnih odluka da bi se finansirali izbori, sa vjerovatnom namjerom da se onemogući održavanje izbora. Ukoliko nije tako, mogu nas vrlo brzo i jednostavno demantirati - istaknuo je Genjac.

Dodao je da postoje sve pravno-formalne i proceduralne pretpostavke da se vrlo brzo održi sjednica Vijeća ministara BiH, u krajnjem slučaju telefonska, na kojoj bi se usvojio prijedlog odluke koju je Centralna izborna komisija (CIK) BiH dostavila Vijeću ministara, i iz raspoloživih sredstava u budžetu institucija BiH sredstva dodijelila CIK-u BiH, kako bi se predizborne aktivnosti, sve potrebne radnje i samo održavanje izbora proveli kvalitetno.

- Ukoliko to Bevanda i Tegeltija ne urade, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije postupiti u skladu sa zakonom, u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti. Istovremeno očekujemo da će visoki predstavnik, ukoliko to ne uradi Vijeće ministara BiH, proglasiti potrebne odluke i omogućiti održavanje izbora, kao jedne od ključnih pretpostavki za funkcionisanje demokratskog sistema - kazao je Genjac.

Podsjetio je da, prema Općem okvirnom sporazumu, obaveza visokog predstavnika je otklanjanje smetnji u civilnoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kazao je da je jedna od najznačajnijih stvari u civilnoj implementaciji održavanje demokratskih izbora.

Na novinarsko pitanje da li bi, s obzirom da se krši i Ustav i zakon BiH, krivično odgovarali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, Genjac je odgovorio da, "obzirom na konkretne radnje koje su oni poduzimali na sjednicama Vijeća ministara BiH i način na koji su postupali kao isključivo nadležni, mi procjenjujemo da postoje razlozi da pravosudne institucije utvrde njihovu krivičnu odgovornost".

- Naravno, to je na pravosudnim institucijama - dodao je on.

Kaže da su stvari vrlo jasne, očigledne, "poznati su događaji na Vijeću ministara BiH, poznate su zakonom propisane norme i ostaje da pravosudne institucije postupe u skladu sa svojim nadležnostima".

Upitan da li je poznato ko će, kada je riječ o SDA, biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, Genjac je kazao da se još nisu bavili kandidatskim listama, uslijed brojnih obaveza.

- Međutim, mislim da je vrlo jasno da će naš kandidat za člana Predsjedništva BiH biti lider SDA Bakir Izetbegović - kazao je Genjac.

Na pitanje da li je realno očekivati nove razgovore u vezi s eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Genjac je odgovorio da su izbori raspisani i svaka priča, svaka tema koja na neki način razvlači termin održavanja izbora za njih nije prihvatljiva.

- Dakle, u vrijeme kad se raspišu izbori, pa do održavanja izbora, vrlo je jasno da nikakve izmjene Izbornog zakona nisu moguće, odnosno nije ih moguće primjenjivati na izborima za koje se raspisivanje odnosi. Prema tome, mislim da to nije realno. Mislim da se treba posvetiti kvalitetnim pripremama i što je moguće većem standardu održavanja predstojećih izbora – zaključio je Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.