open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Genjac: Postoji problem u vezi s lokalnim izborima i on je s protokom vremena i rokova sve veći
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i generalni sekretar SDA Halid Genjac je u razgovoru za Fenu kazao da postoji problem u vezi s lokalnim izborima, koji s proticanjem vremena i rokova postaje sve veći.
17.05.2020. u 12:57
get url
text

- S obzirom da nije osiguran novac i prije objavljivanja izbora, mnoge radnje koje su trebale biti provedene, nisu provedene, kao što su tenderi za glasačke listiće, za prostor za skladištenje listića itd. - naveo je Genjac.  

Po njegovim riječima, nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju i održavanju, postoji zakonski rok po kojem se u roku od 15 dana od tog dana treba osigurati novac za provođenje izbora. Ukoliko se ne osigura, CIK BiH mora razmotriti šta da radi.

- Pošto to postaje sasvim izvjesna činjenica, Izborna komisija ima mogućnost, po Izbornom zakonu, da odgodi izbore na mjesec dana, ne više, očekujući da će se u tom roku usvojiti budžet u kome je predviđen i novac za održavanje izbora. Imajući u vidu sve ovo što se dešava oko razgovora političkih partnera i blokada koje se vezuju za mnoga pitanja koja su nepovezana, rekao bih da je izgled i za usvajanje i za neusvajanje budžeta skoro podjednak, u tom roku - naveo je Genjac.

On smatra da, ukoliko se ne usvoji budžet u nekom roku koji bi osigurao da se ispoštuje rok za odgođeni termin održavanja izbora u novembru, "imat ćemo problem, jer se postavlja pitanje svrhe održavanja izbora kasnije, tako da bi imali jednu za drugom izbornu godinu, i za općinske i za opće izbore".

Kada su u pitanju izbori za grad Mostar, Genjac kaže da, nažalost, isključivi stavovi u pogledu rješenja za Mostar nisu pomogli da se pronađe rješenje.

- Uslijed takve nespremnosti da se pronađe kompromis, nemamo rješenje za Mostar i nema pretpostavki da se održe izbori za Mostar. To nije dobra poruka, to je štetno i za cjelokupni imidž Bosne i Hercegovine kao države zasnovane na demokratskim izborima i vladavini prava, a štetno je najviše za građane Mostara - smatra Genjac.

Ističe da neće biti moguće pronaći rješenje bez kompromisa, spremnosti na kompromise i koraka koji bi se učinili u cilju pronalaženja rješenja.

Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi trebali biti održani u nedjelju 4. oktobra ove godine. Kako su tada kazali predstavnici CIK-a BiH, izbori za izbor vijećnika u Vijeću grada Mostara će se raspisati po sticanju nepohodnih uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana i sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora, još nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.