Geoffrey Nice i Nevenka Tromp nudili pomoć u pripremi revizije za "simboličnih" milion eura

Objavljeno: 20.03.17 u 14:17

Bivši haški tužilac Geoffrey Nice i njegov pravni tim ponudili su svoje usluge u pripremi zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, a kao naknadu za šestomjesečni rad šestero stranih stručnjaka tražili su milion eura. Pri tome, naveli su da je teško prognozirati ishod revizije i da je "vrlo važno shvatiti da se negativan pravni ishod ne treba tretirati kao neuspjeh".

Geoffrey Nice tražio milion eura  FOTO: ARHIV
Geoffrey Nice tražio milion eura FOTO: ARHIV

-Geoffrey i ja vam stojimo na raspolaganju za bilo kakav profesionalni savjet i podršku – napisala je Nevenka Nena Tromp u e-mailu upućenom agentu BiH Sakibu Softiću.

Pravni tim Geoffreyja Nicea nije uspio ostvariti saradnju s timom koji je pripremao zahtjev za reviziju presude, ali je korespodencija tokom 2015. godine između Softića i tima Geoffreyja Nicea bila konstantna.

Najvažniji aspekt ove prepiske se odnosi na finansiranje. Nice i Tromp tražili su da se za šest mjeseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka izdvoji milion eura. Također su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.

Naime, Tromp je u ime bivšeg haškog tužioca tokom 2015. godine poslala nekoliko poruka pravnom timu agenta Softića i ponudila usluge u vidu savjetovanja i pripreme zahtjeva za reviziju presude.

Tromp i Nice su u augustu 2015. poslali svoje prijedloge o reviziju s ciljevima, načinima pripreme argumentacije ali i uslovima. Naglasili su da reviziju treba pokrenuti, jer u suprotnom postoji mogućnost da su, ako se ne iskoristi prilika, Bošnjaci zadovoljni presudom iz 2007. godine te da se zato nisu žalili.

-Treba imati na umu slijedeće: cijevi svakog pravnog postupka su polivalentni i komplementarni. Postoje pravni i ekstrapravni ciljevi u svakom suđenju za masovne zločine pa tako i u ovom slučaju. Inicijativa za pisanje povijesti treba biti u rukama Bošnjaka preko svih dostupnih kanala. ICJ je jedan od tih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će Bošnjačku povijest pisati Srbija i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija - navodi se u poruci od 3. augusta.

Zanimljivo je to što su u ovim porukama Nice i Tromp potvrdili Softiću da ga priznaju i prihvataju kao službenog agenta BiH.

Nice nije ponudio konkretne prijedloge, osim da se isljeđivanjem dođe do dokumenata koje je zaštitila Carla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem 2005. godine.

Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe, tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije.

-Prijedlozi bivšeg tužitelja Nicea bili su upakovani u formu savjeta za pokretanje postupka revizije i bili su u konačnici upućeni članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Prijedlozi su po suštini ponuda za angažovanje uz naknadu od milion eura u cilju sprovođenja određenih istraživanja koja bi prethodila pokretanju postupka revizije. Ponuđač se unaprijed ogradio procjenom o polovičnim šansama za uspjeh. Angažman opravdava potrebom da se utvrdi historijska istina o događajima na području bivše Jugoslavije u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i da se da satisfakcija građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve agresije time što će se pokrenuti postupak revizije - navedeno je u odgovoru pravnog tima agenta Softića.

Nice je tražio da se o njegovom prijedlogu obavijesti i Izetbegović, ali Softić je tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Nice trebao predložiti.

Nakon nekoliko mailova korespodencije i pokušaja dogovora nije došlo do angažovanja Geoffreyja Nicea i njegovog tima u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.