Igra velikih

Geostrateška pomjeranja: Šta se krije iza juriša Rusije na BiH

Objavljeno: 24.01.2019. u 20:38 Autor: R. F.

Rusi sve više spominju i Euroazijsku uniju i interes  Srba na Balkanu za ovaj savez, uporedo tiho radeći na odmicanju Srbije i BiH od integracijskih procesa sa Europom

Međunarodni odnosi imaju svoja pravila igre, a u toj igri postoje selektori i postoje igrači. Na šahovskoj ploči zvanoj globus, zemlje naše regije svakako su mali igrači na terenu, koje neko drugi selektuje i govori šta će raditi. I igrači imaju malu autonomiju, pa nekad mogu poremetiti igru na trenutak, ali nikako ne mogu poremetiti strategiju selektora. Loš igrač leti na polje, ako ne odigra kako selektor očekuje.

Hrvatska je primjer jako lošeg i nedoraslog igrača. Napravili su toliko autogolova da je to nemoguće shvatiti iole ozbiljnijem i obrazovanijem Hrvatu, a kamoli onima koji to nisu. Otvoreno podržavanje proruske politike na Balkanu je samoubilačka politika i sigurno će koštati Hrvatsku u budućnosti. Hrvatska je već proglašena trojanskim konjem u NATO-u, kao i u Evropskoj uniji. Podržavanje politike Milorada Dodika koji najavljuje secesiju od Bosne i Hercegovine je ravno nivou osnovne škole. Hrvatska je već jednom imala takvu avanturu sa Miloševićem čiji je rezultat razorena Hrvatska, protjerani bh. Hrvati i masovno iseljavanje hrvatskih građana iz same Hrvatske. Mudro zar ne?!

Srbija je otvoreno na ruskoj strani i tu su stvari jasne. Historijski je ova zemlja podijeljena između dvije ideologije, proevropske i proruske. Žalosno je što je toliko jaka proruska ideja u Srbiji, koja se pokazala štenom kroz vijekove, za Srbiju prije svega. Ako Zapad gubi uticaj u Srbiji to i nije velika sramota jer većina srbijanskih građana je svakako na strani Rusije, a protiv NATO-a i Europske unije.

Bosna i Hercegovina je teren gdje se istinski odmjeravaju snage Rusije na jednoj strani i Amerike i Europe na drugoj. Većina bh. građana je za NATO i Europsku uniju. Za NATO je sigurno 65% i više Bosanaca, a za Evropsku uniju 90% i više. Međutim Rusi su otvoreno protiv ulaska Bosne i Hercegovine u NATO, a sve više spominju i Euroazijsku uniju i interes Srbije i Srba na Balkanu za ovaj savez. Rusija javno ne pravi velike probleme oko Evropske unije, ali svakako radi na odmicanju Srbije i BiH od integracijskih procesa sa Europom.

Zaključak iz ovoga se nameće sam po sebi, ako Rusija uspije Bosnu i Hercegovinu, gdje je za sada neupitan uticaj Amerike i Europe, staviti pod kontrolu, onda se može reći da su Rusi dobro postavili igru. Nadajmo se da će demokratski svijet poštovati demorkatske principe i pratiti većinsku težnju građana. Naravno, pratiti i svoje interese, te konačno srediti stanje svojoj avliji. A Bosna i Hercegovina je svakako u europskom a ne moskovskom dvorištu. Krajnje je vrijeme!

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije