open-navfaktor-logo
search
Novoimenovani direktor
Gerontološki centar u Sarajevu prima 17 radnika, pravi se nova sistematizacija, renoviraju kupatila
Mirza Musa prije nekoliko mjeseci imenovan je za direktora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar Sarajevo.
03.03.2022. u 13:43
get url
text

Ova ustanova dom je za 320 štićenika starije životne dobi, a pod njenom ingerencijom je i Prihvatilište za skitnice i prosjake koji ima kapacitet za smještaj 15 osoba.

U razgovoru za Faktor Musa je govorio o poslovanju ove ustanove te planovima za naredni period.

- Nažalost, demografske promjene u smislu generalnog starenja populacije i sve lošije zdravstveno stanje osoba treće dobi je ostavilo posljedice i na samu organizaciju poslovanja KJU Gerontološki centar Sarajevo. Pandemija i posljedične mjere izolacija, prijevoza, bolovanja i ostalih restrikcija su uzrokovale stvarne poremećaje u samom poslovanju ustanove te uveliko povećale obim posla do krajnjih granica izdržljivosti. Potrebno je pohvaliti predanost i napore svih 115 uposlenika koji su pokazali da su u stanju nositi se sa navedenim izazovima kako bi Ustanova što bolje poslovala u ovim uvjetima – kaže Musa.

Navodi da je pohvalno i razumijevanje i strpljenje njihovih štićenika koji su, kako kaže, psihički izdržali sve mjere i restrikcije, naročito jer je u pitanju rizična kategorija.

- Posebno treba pohvaliti i procent vakcinacije štićenika trećom buster dozom, koji u našoj ustanovi iznosi oko 80 posto. Nadamo se da su ovi izazovi iza nas i da se u budućem periodu možemo posvetiti konkretnim koracima i aktivnostima s ciljem poboljšanja poslovanja ustanove, uvjeta rada za uposlenike, ali i uvjeta života za štićenike – navodi Musa.

Novoimenovani direktor Mirza Musa

Kaže da se aktivnosti na poboljšanju uvjeta za uposlenike ogledaju u nedavnom povećanju osnovice za obračun plaće, kao rezultat pregovora između Sindikata uposlenika i Vlade KS.

- Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS predvođeno ministricom Ivanom Prvulović je također osiguralo podršku i odgovarajuća finansijska sredstva za vraćanje posebnih i otežanih uvjeta rada za uposlenike Gerontološkog centra, što pokazuje da se njihov rad i trud adekvatno prepoznaje i cijeni – kaže Musa.

Navodi da je u narednom periodu planirano niz aktivnosti na reorganizaciji poslovanja, kao što je izmjena sistematizacije i pravilnika s ciljem, kako navodi direktor, poboljšanja uvjeta u Gerontološkom centru.

- U saradnji sa KJKP Park, a pod pokroviteljstvom Ministarstva planiramo proljetno generalno uređenje kruga ustanove. U saradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje planiramo da naša ambulanta bude dio softverskog medicinskog sistema JU Dom zdravlja KS, što će uveliko olakšati svakodnevno poslovanje naše zdravstvene službe. U saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo krećemo u izgradnju novog objekta Prihvatilišta veličine 300 metara kvadratnih, za šta je Ministarstvo osiguralo sredstva, a uvodimo i interno softversko vođenje evidencije korisnika. U saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo krećemo u uređenje naše arhivske građe koja uključuje dokumentaciju ustanove za posljednjih 25 godina. Upravo smo započeli renovaciju 38 kupatila čime ćemo poboljšati nivo usluge koju pružamo štićenicima – navodi sagovornik.

Musa ističe kako su na osnovu saglasnosti Vlade KS, a u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije KS objavili konkurs za zapošljavanje 17 osoba kako bi ublažili nedostatak kadra u svim službama.

- Također planiramo ponovo pokrenuti saradnju sa školama i fakultetima po pitanju praktične nastave, ali i usluga kućne njege koje smo bili primorani obustaviti od početka Covid-pandemije. S radošću, ali i oprezom dočekujemo kraj pandemije i nadamo se da ćemo sljedeći period iskoristiti za napredak u poslovanju, bolju organizaciju života u Gerontološkom centru te da će rezultati biti konkretni i vidljivi – zaključio je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.