open-navfaktor-logo
search
Gruzijski borac
Giga Chikadze primit će UFC-ovu nagradu za humanitarni rad
Zanimljivu nagradu UFC dodjeljuje od 2020. godine.
24.05.2022. u 18:51
get url
text

Forrest Griffin Community Award naziv je nagrade za koju konkuriraju borci koji odrađuju nešto u humanitarne svrhe i pomažu zajednici.

Dustin Poirier okitio se ovom nagradom 2020. godine, dok je Max Holloway nagrađen u 2021. godini. Sada je poznato to će ove godine osvojiti tu lijepu nagradu, a dobitnik je Giga Chikadze.

Gruzijski borac perolake kategorije puno pomaže u borbi protiv raka, a UFC će ga nagraditi sa 25 hiljada dolara, ali radi se o iznosu koji će Giga uplatiti humanitarnoj organizaciji prema svom izboru.

- Giga je izvrstan uzor onim sportistima koji žele pomoći svojoj zajednici. On postavlja savršen primjer pomažući oboljelima od raka, a istovremeno ne pokušava privući pažnju time. Svjestan je da se ne radi o publicitetu, nego je to jednostavno ispravna stvar za činiti. Čast je nagraditi ga ovom nagradom - rekao je Dana White.

 UFC je tu nagradu odlučio nazvati po svom bivšem borcu Forrestu Griffinu, a Gigi će nagrada biti uručena 30. juna na ovogodišnjoj ceremoniji vezanoj za primanje u Kuću slavnih.

Što se Chikadzeove borbe protiv raka tiče, on to radi preko posebne organizacij koju je 2014. pokrenuo zajedno sa svojom sestrom Keso. Radi se o nevladinoj organizaciji kojoj je u cilji pomagati pojedincima koji se bore s rakom, tako što skupljaju finansijsku pomoć za njihovo liječenje, kemoterapije i sve potrebne preglede. Keso i Giga pokrenuli su organizaciju nakon smrti njihove majke koja je 2013. godine izgubila bitku s rakom dojke.

Preko 200 osoba dosad je dobilo pomoć organitacije nazvane ''The Knockout Cancer Foundation''. Pomagalo se državljanima SAD-a, Gruzije, Armenije, Kube, Haitija i Ukrajine, a Giga i njegova sestra nadaju se kako će se njihovo područje djelovanja samo dodatno širiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.