open-navfaktor-logo
search
Rođeni pobjednik
Ginobili je za mnoge Argentince popularniji od Messija
Rođeni pobjednik, u Argentini za mnoge popularniji od Messija. Ikona San Antonio Spursa. Manu Ginobili odlučio je otići u penziju u 41. godini života, nakon 23 godine igranja košarke.
28.08.2018. u 15:55
get url
text

U San Antonio Spursima je proveo 16 sezona. Zajedno sa Timom Duncanom i Tonyjem Parkerom formirao je klub iz Teksasa kakvog danas poznajemo.

Na parketu je bio virtuoz, a van terena savršeni profesionalac i sjajna osoba. Zbog toga je bio omiljen među saigračima, još više među navijačima.

Ginobili je pravi idol mlađim generacijama. Nakon osvajanja Eurolige sa Kinderom 2001. godine otišao je u najjaču košarkašku ligu svijeta, ostavivši neizbrisiv trag. U NBA ligi osvojio je četiri titule (2003., 2005., 2007. i 2014. godine). Argentinac je bio primjer kako se igra za reprezentaciju i odnosi prema dresu s nacionalnim grbom. Vodio je Argentinu do historijske zlante medalje na Olimpijskim igrama u Grčkoj 2004. godine. U finalu je pala Srbija, a Ginobili je odlučujući poen postigao sa zvukom sirene.

To je omogućilo argentinskom asu da postane jedan od dva igrača koji se mogu pohvaliti da su osvojili NBA, Euroligu i olimpijsko zlato. Bill Bradley drugi je igrač kome je to pošlo za rukom.

Ginobili je, također, osvojio srebro sa Argentinom na Mundobasketu 2002., bronzu na Olimpjadu 2008. godine. Stoga i ne čudi da su Argentinci putovali hiljade kilometara na utakmice San Antonija. Ne da bi gledali Spurse, već njihovog heroja Manua Ginobilija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.