open-navfaktor-logo
search
Bivši fudbaler
Giordano: Džeko je bitniji od Sergeja, ali nije kao ja
Bruno Giordano veoma cijeni kvalitete igrača sa prostora bivše Jugoslavije
17.09.2018. u 11:52
get url
text

Bruno Giordano je bio omiljeni saigrač legendarnog Dijega Maradone i član čuvenog trija MA-GI-CA iz šampionskih dana Napolija.

Veliki "El Pibe" je jednom prilikom rekao ”Careca je najbolji igrač sa kojim sam igrao tokom karijere, ali kada je reč o Italijanima tu nema dileme - Giordano je najveći "južnoamerikanac" među igračima rođenim u Italiji".

- Svakako da me te Dijegove reči čine posebnim i privilegovanim. One su dokaz da se nisam džabe bavio fudbalom i da sam zaista ostavio trag u dresu Napolija. Za mene je prije svega bila ogromna čast da igram u istom timu sa najboljim fudbalerom svih vremena i čovjekom koji je obilježio historiju kluba iz Napulja - rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bruno Giordano.

Napulj je specifična sredina

Bila su to vremena kada se na Apeninima igrao najljepši fudbal na svijetu, a Napoli zahvaljujući Maradoninoj magiji vodio žestoku borbu sa Milanom, Interom i Juventusom za titulu prvaka Italije.

- Napulj je specifična sredina i nikada neću zaboraviti kako je San Paolo eksplodirao od radosti poslije utakmice sa Fiorentinom kada smo osigurali prvi Scudetto u historiji kluba. Slavilo se do zore na napuljskim ulicama. Igrači su u to vrijeme uživali status božanstva među navijačima. Bilo je mnogo anegdota, ali meni je jedna scena ostala u sjećanju. Jedne večeri kada sam sa kolegom iz tima Eraldom Pećijem izašao iz restorana i sjeo u auto, dečkić od 7 ili 8 godina je ostavio loptu sa kojom se igrao u parku, potrčao ka nama, skinuo kapu sa glave čuvara na parkingu i stao pored rampe da sačeka kada izađemo. Otvorili smo prozor i na naše pitanje "je li sve bilo u redu", klinac je odgovorio 'Si, sinjore. Ja sam vodio računa da sve bude u najboljem redu". Dali smo mu 1.000 lira i čim smo zamakli iza ugla, on je vratio kapu čuvaru i ponovo se posvetio svojoj igri - pričao je Giordano.

Originalni trio MA-GI-CA (MAradona – GIordano – CArnevale) u postšampionskoj sezoni doživio je jednu sitnu korekciju, jer je umjesto Andree Carnevalea u špicu, zauzeo brazilski as Careca.

- U suštini se ništa specijalno nije promijenilo. Careca je nastavio tamo gde je Carnevale stao. Tresao je mreže kao od šale i malo je falilo da i te druge sezone ponovo stignemo do titule. Ni dan danas ne umijemo sebi da objasnimo šta se dogodilo u posljednjih pet kola kada smo dozvolili Milanu da nas prestigne i prvi prođe kroz cilj. Ne bih mogao da se opredijelim koja je MA-GI-CA bila bolja, ko god da je igrao u tom triju, bio je na visini zadatka - kazao je Giordano.

Maradona u ulozi reportera

Dovoljno je provesti jedan dan u društvu Dijega Armanda Maradone i doživjeti na stotine anegdota. Zamislite onda koliko Giordano i njegovi saigrači imaju u arhivi svoje memorije zanimljivih dogodovština koje prepričavaju svojim pokoljenjima.

- Kada se završila utakmica protiv Fiorentine, nastao je haos na terenu i na tribinama San Paola. Svi smo bili u transu. Ne dešava se svaki dan da neki klub sa juga osvoji titulu. Ušli smo u svlačionicu i cijeli tim je počeo da peva 'O mamma, mamma, mamma, Ho visto Maradona'. Dijego je skakao sa nama i u jednom trenutku je oteo mikrofon novinaru italijanske državne televizije i počeo da nas intervjuiše jednog po jednog. Svakome je postavio neko specifično pitanje, kao da se danima spremao za taj intervju. To je samo jedna u nizu "storija" koje me vežu za prijateljstvo sa Maradonom, prijateljstvo kome i dan danas pridajem izuzetno veliku važnost. Dijego je imao nevjerovatnu harizmu i bio je idejni vođa cijele ekipe - istakao je Giordano.

Bruno se danas nalazi na funkciji generalnog direktora nižerazrednog Granjana, ali svaki slobodan trenutak koristi da ode na San Paolo i navija za svoj Napoli.

- I pored bolnog poraza od Sampdorije, uvjeren sam da ovaj tim na čelu sa Carlom Ancelottijem ima sve uvjete da se bori za titulu sa Juventusom. Najveći problem je odlazak Jorginha i neće biti lako naći adekvatnu zamjenu za italo-brazilca na poziciji organizatora igre. Hamšik je trenutno u prednosti u odnosu na Dijavaru, ali dobro je da Ancelotti ima mnogo opcija na raspolaganju i nadam se da će znati da pronađe pravo rješenje - smatra Giordano.

Početak sezone obilježio je poljski reprezentativac Zielinski koji je sa dva gola kreirao preokret protiv Milana, a par dana kasnije i u dresu državnog tima još jednom nadmudrio Donnarummu u meču Lige nacija.

- Mnogi njegov stil igre porede sa Seedorfom, mada mi se čini da Zielinski posjeduje ofanzivnije karakteristike od holandskog asa. Mogla bi ovo da bude sezona potpune afirmacije za poljskog fudbalera - mišljenja je Giordano.

Potencijalni reprezentativac Srbije Nikola Maksimović vratio se sa pozajmice iz moskovskog Spartaka i očekuje konačno šansu da u dresu Napolija opravda 27 miliona eura koliko je Aurelio De Laurentis platio za njegov transfer iz Torina.

- Ancelotti ima drugačiji sistem rada od Sarija i rotira mnogo veći broj igrača tokom sezone. Pored Serie A i Kupa Italije, tu je i Liga prvaka. Zato sam uvjeren da će Maksimović imati mnogo veću minutažu u odnosu na pretprošlu sezonu, naročito ako se ima u vidu da Čiričesa zbog povrede duže vrijeme neće biti u konkurenciji za sastav. Srbijanac je sada jedina alternativa za Coulibalyja i Raula Albiola na poziciji centralnog beka - izjavio je bivši igrač Napolija.

Napoli će proći u nokaut fazu Lige prvaka

Giordano ne sumnja u plasman Napolija u nokaut fazu Lige prvaka, iako upozorava da se njegovi nasljednici neće mučiti samo u duelima protiv PSGa i Liverpoola.

- Crvena zvezda je izuzetno opasan rival. Plasman u grupnu fazu poslije 27 godina čekanja, samo na prvi pogled može da djeluje kao iznenađenje. Pratio sam pažljivo obje utakmice protiv Salzburga i mirne duše mogu da kažem da je uspjeh Beograđana više nego zaslužen. Vidio sam mnogo više od individualnog kvaliteta jednog Bena, Krstičića ili Degeneka. Vidio sam jednu savršeno organizovanu ekipu, spremnu da se bori do posljednje kapi znoja i da nikada ne odustane od svog cilja. Upravo su ti faktori napravili razliku u mečevima protiv austrijskog tima i zato Ancelotti mora da bude veoma oprezan uoči gostovanja u Beogradu - rekao je Giordano.

Bari nije daleko od Napulja, a Italijani sa posebnim emocijama govore u velikim utakmicama koje su odigrane na teritoriji njihove zemlje.

- Taj tim Crvene zvezde je ostavio ogroman pečat u evropskom fudbalu. Imali su na okupu fudbalere vrhunske klase koji su pored nevjerovatnih tehničkih kvaliteta imali i fenomenalan karakter. Kada se pomene finale Lige prvaka u Bariju 1991. godine, prvo što mi pada na pamet je atmosfera na onoj tribini gde su bili smješteni Zvezdini navijači. Koreografija za pamćenje i fascinantan izliv emocija po završetku susreta. Jeste u toj utakmici Marseille bio bolji tokom regularnog toka, ali je Zvezda u seriji penala pokazala nevjerovatan stepen koncentracije i na kraju stigla do trofeja. Gledajući cijelu tu sezonu i način na koji su igrali i preskakali prepreke, apsolutno su zaslužili da uđu u historiju - istakao je Giordano.

Bruno Giordano veoma cijeni kvalitete igrača sa prostora bivše Jugoslavije i tvrdi da bi neki od njih mogli da imaju ključnu ulogu ove sezone u svojim timovima.

- Mislim da je Džeko bitniji igrač za igru Rome, nego što je to Sergej Milinković-Savić za Lazio. Edin je klasičan "goleador", ali nemojte ga porediti sa mnom. Ja sam bio totalni drugi tip igrača. Nešto poput Drisa Mertensa - zaključio je Giordano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.