open-navfaktor-logo
search
Drugačiji narativ
Glas iz Sabora Hrvatske: Čović je kompromitiran političar, ali ima uspjeha u sticanju privatnih resursa
Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijeve koalicije u Saboru Hrvatske, ima drugačije poglede kako bi trebala izgledati politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini.
01.09.2021. u 14:43
get url
text

U razgovoru za tacno.net Benčić je, između ostalog, kazala:

- U pogledu BiH, gradimo drugačiji narativ. Kao prvo, jasno je da BiH nedvosmisleno tretiramo kao samostalnu i cjelovitu državu, a kao drugo, trudimo se afirmirati pitanja građanske jednakosti u BiH. To ne znači da se ne prepoznaje ili ne priznaje etnička pripadnost, ali da pored toga postoji dimenzija građanstva kroz koju javne funkcije moraju biti pod jednakim uvjetima dostupne svima, a građani tretirani jednako pred zakonom. To sada, nažalost, nije slučaj.

Benčić je imala mnogo zamjerki na Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. 

- Glavna zamjerka je da vanjska politika Hrvatske prema BiH podržava politiku Dragana Čovića, politiku koja je kompromitirana i u pogledu učinaka za hrvatsku zajednicu u BiH, kao i na nivou lidera Čovića. Za nas je to potpuno pogrešan smjer jer se radi o iznimno kompromitiranim političarima koji iza sebe nemaju zapaženih političkih rezultata, ali imaju rezultata u sticanju privatnih resursa.

Čović je prototip bh. političara koji je nastao na ranama rata u BiH i koji koristi nacionalizam za održavanje statusa quo u BiH te pogodovanja svom interesu i interesu njegovih uskih krugova. Takve političare vidimo i u drugim dijelovima BiH. Mi ne vjerujemo da takvi političari i takve politike mogu napraviti napredak BiH - kaže Benčić.

Njihov modus operandi bio je jasno vidljiv na nedavnoj proslavi Čovićevog rođendana. 

- Čović naručuje da mu se izradi porodični grb koji potom "aplicira" na rođendansku tortu, raskošna proslava na koju Milorad Dodik doslovno "ulijeće" helikopterom, pa sve do ministra vanjskih poslova RH koji u tome učestvuje. Ta parada kiča, nametljivog pokazivanja ličnog bogatstva i privilegija, osobnog druženja i čašćenja ljudi koji su politički profitirali od podjela, mržnje i rata i koji još dan danas podgrijavaju te podjele kada im je to politički oportuno, tačno ta slika je sve što je potrebno da se shvati kako funkcioniraju političke elite u BiH - mišljenja je Benčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.