open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevno zasjedanje
Glasanje na posebnoj sjednici NSRS: Dodik nije dobio potrebnu podršku
Zastupnici Narodne skupštine RS večeras nisu potvrdili povredu vitalnog nacionalnog interesa RS u odlukama na koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio veto na posljednjoj sjednici ovog tijela i to – otvaranje Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, otvaranje Konzulata Rusije u Banjoj Luci, te davanju agremana ambasadoru Bjelorusije za BiH i ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švicarskoj.
27.10.2021. u 18:53
get url
text

Također, Dodikovo ulaganje veta nije podržano ni na šest drugih odluka koje su se našle na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, a koje je proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske. Za ovakvo glasanje bila je potrebna dvotrećinska većina. U sali jeste bilo prisutno i glasalo tačno 56 zastupnika, odnosno dvije trećine od njih ukupno 83, ali je "za" bilo 54 zastupnika, dok je dvoje glasalo protiv.

U pitanju su Sporazum Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije, pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske, ugovor između BiH i Hrvatske o o graničnim prelazima, Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te na kraju Zajednička izjava država nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Glasanju je prethodila burna rasprava, teške riječ i optužbe između Dodika i zastupnika opozicije, kao i doslovno "traganje" za zastupnicima koji bi osigurali Dodiku dvotrećinsku većinu. O tome svjedoči i činjenica da je data pauza od skoro sat uoči glasanja, kako bi se osigurale "potrebne ruke".

Zastupnici SDS-a i PDP-a (izuzev Jelene Trivić i Ljubiše Krunića) napustili su skupštinsko zasjedanje zbog Dodikovih uvreda opoziciji, te nisu ni učestvovali u glasanju, dok je također opozicioni DNS ostao tokom rasprave i odmah najavio da će glasati, i to da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes RS na prve četiri odluke.

Zastupnici SPS-a, koji su također u opoziciji, nisu bili prisutni tokom glasanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.