open-navfaktor-logo
search
Intervju za CNN
Glasnogovornik Kremlja: Peskov otkrio pod kojim bi uvjetima Putin upotrijebio nuklearno oružje
Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Putina, izjavio je da će Rusija koristiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude ugroženo, prenosi CNN.
22.03.2022. u 21:33
get url
text
Predsjednik Rusije Vladimir Putin

Peskov je još jednom naveo da cilj ruske invazije na Ukrajinu nije okupacija zemlje, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Glavni glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina priznao je da Rusija tek treba da postigne bilo koji od svojih postavljenih vojnih ciljeva u Ukrajini i odbio je negirati da bi Moskva mogla pribjeći upotrebi nuklearnog oružja.

Ruski glasnogovornik kaže da niko nije mislio da će "specijalna vojna operacija u Ukrajini potrajati samo nekoliko dana te da je cijela kampanja još uvijek u fazi planiranja".

U intervjuu za CNN s Christiane Amanpour u utorak, Dmitrij Peskov je u više navrata odbio da isključi opciju da će Rusija razmotriti upotrebu nuklearnog oružja protiv onoga što Moskva vidi kao "egzistencijalnu prijetnju".

Na pitanje pod kojim uslovima bi Putin iskoristio rusku nuklearnu sposobnost, Peskov je odgovorio: "Ako bude egzistencijalne prijetnje po našu zemlju, onda se to može dogoditi".

Na pitanje šta Putin misli da je dosad postigao u Ukrajini, Peskov je odgovorio: "Pa, kao prvo, još i nije. Još to nije postigao."

Portparol je također tvrdio da 'specijalna vojna operacija', zvanični eufemizam Kremlja za rusku invaziju na Ukrajinu, "teče striktno u skladu s planovima i ciljevima koji su prethodno utvrđeni".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.