open-navfaktor-logo
search
Festival sevdalinke
Glavna nagrada nosi ime Safeta Isovića: U Tuzlu stižu Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snežena Đurišić...
Porodica Isović dala je saglasnost organizatorima da ime muziče legende ponese glavna nagrada za pjevače, a naglašeno je i da Safetovo ime više neće moći nositi niti jedna druga muzička nagrada
22.05.2019. u 17:22
get url
text
Detalj sa press konferencije u Tuzli

Festival "Sevdalinko u srcu te nosim" bit će održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla od 17. do 19. juna i publici će ponuditi tri muzičke večeri. Ova manifestacija koja baštini izvornu sevdalinku održava se 11. put, a ove godine donosi takmičarski i revijalni program.

- Takmičarska noć harmonikaša iz regiona bit će održana 17. juna, a glavna nagrada bit će harmonika "guerrini". Gospoda iz Italije doći će i lično uručiti tu harmoniku pobjedniku. Naredna večer rezervirana je za takmičenje pjevača i 12 novih kompozicija, koje su zadovoljile propozicije našeg stručnog žirija. Posljednje večeri, 19. juna, očekuje nas revijalni program u kojem će nastupiti Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snežena Đurišić, Nihad Alibegović, Merima Njegomir i mnogi drugi - rekla je direktorica festivala Ramiza Milkunić.

Organizatori ističu da će ove godine, prvi puta, glavna nagrada festivala nositi ime Safeta Isovića, doajena bosanske sevdalinke. Porodica Isović dala je saglasnost organizatorima da ime muziče legende ponese glavna nagrada za pjevače, a naglašeno je i da Safetovo ime više neće moći nositi niti jedna druga muzička nagrada.

Festival sevdalinke u Tuzli organizira "Udruženje muzičkih umjetnika" koje je iniciralo da sevdalinka bude stavljena UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

- Veći dio posla je već urađen. Popunjena je aplikacija, a sada je ostalo da se prikupe pisma podrške i saglasnosti, koje prilažu baštinici sevdalinke i njeni prenosioci. Iz Tuzlanskog kantona pisma će priložiti Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, Ministarstva kulture i sporta, Udruženje muzičkih umjetnika i gospođa Ramiza Milkunić. Pisma su sada na provjeri, a uskoro će biti vraćena na potpisivanje, što je posljednji korak pred slanje UNESCO-u - kaže muzejski savjetnik u Muzeju istočne Bosne Vesna Isabegović.

Pored muzičkog dijela programa festival sevdalinke u Tuzli puno je vremena, tokom svog postojanja, posvetio i stručnoj valorizaciji naše tradicionalne pjesme. Jedan od cilejva takvog djelovanja je da se sevdalinka približi nastavnicima, odnosno učenicima.

- Želimo promovirati sevdalinsku nastavnicima muzičke kulture, bosanskog jezika i historije. Mi djelujemo u nadi da ćemo na velika vrata uvesti sevdalinku u nastavni proces i tako je približiti mladim generacijama - rekla je magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije Jasna Hadžiselimović.

U ime BKC-a fesitval je najavio likovni umjetnik Hari Ejubović, koji je rekao da su pripreme u toku i da će produkcijski sve biti na još višem nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.