open-navfaktor-logo
search
Bez smicalica danas
Glumci o Prvom aprilu: Nije nam do šale, ovaj virus nema nimalo smisla za humor
Dođe i 1. april – Međunarodni dan šale, ali do šale, izgleda, danas nije Bosancima i Hercegovcima.
01.04.2021. u 13:40
get url
text

Nekada su društvene mreže bile preplavljene humorom, jedni drugima smo smišljali smicalice, naravno sve u svrhu smijeha... A danas ništa!

Godina života, ili bolje rečeno preživljavanja sa pandemijom koronavirusa i sumornom svakodnevnicom koju je ta pošast donijela sa sobom, a u kojoj brojimo mrtve, izražavamo saučešće, čekamo da nam se vrati ono što smo nekada nazivali normalnim životom, zaledila nam je one iskrene osmijehe na licu i kreativnost, i ugasila potrebu da se uopće pomislimo sa nekim zezati. Jer situacija je preozbiljna!

Naravno, ne izostaje sarkastičnih i humorističnih analiza vladajućih struktura, ali kako se zaista našaliti sa nekim ko je izgubio članove porodice, boluje od korone, ko je izgubio posao... Čini se da bi bilo pregrubo, a Bosanci i Hercegovci su oprezni sa tim.

Na 1. april ranijih godina započinjali bi festivali komedije, pozorišta bi izvodila svoje najbolje komedije, danas ništa – sve je otkazano.

Pitali smo naše glumce koji su utjelovili neke od najboljih humorističnih uloga u bh. predstavama da li je njima danas do šale i u kakvom raspoloženju su dočekali ovaj dan.

- Nekad se to zvalo "dan lažova". Pa tome bih rekao da je nama svaki dan prvi april, jer smo toliko izlagani i izvarani da teško da može više. A humora ima i dalje na mrežama, ali je nekakav gorak. Bilo bi lijepo kad bi danas mogli odigrati neku komediju u našem pozorištu, nažalost ne možemo ni to jer ovaj virus nema nimalo smisla za humor – kaže Izudin Bajrović, glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Njegov kolega Damir Kustura, glumac Pozorišta mladih Sarajevo, ustvrdio je da u našoj zemlji Prvi april traje 364 dana u godini.

- Ovo je jadan dan kad bismo možda trebali odmoriti od šala... Jer mi ionako radimo sve naopako! Posebno trebamo odmoriti od onih koje nam plasiraju naše "vođe". Vođe pod znacima navoda jer oni jedino o čemu vode računa je njihova korist. Nažalost, nije nam do šale, ozbiljna situacija da ozbiljnija ne može biti. Ako nastavimo ovako, ljude ćemo opet po stadionima ukopavati! Stid i sram je jedino što osjećam, a za šalu nemam snage. Tuga – istakao je Kustura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.