open-navfaktor-logo
search
Sedmica mira 2018 UN-a
Glumica Zana Marjanović govorila o eskalaciji ksenofobije i rasizma u zapadnom svijetu
U okviru Sedmice mira 2018 - Izgradnja mira u turbulentnom svijetu, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, prošle sedmice je upriličeno prikazivanje filma "A Rose in Winter", američkog režisera Joshua Sinclairea. Glavnu ulogu u filmu tumači naša poznata glumica Zana Marjanović
12.11.2018. u 12:05
get url
text

Radnja filma se zasniva na životu Edith Stein, njemačke jevrejke, feministice, redovnice karmelićanke, mučenice i svetice, čija priča nas potiče i uči kako da se suoči sa današnjim i budućim izazovima.

Uvodne riječi uputio je generalni direktor UN-a u Ženevi Michael Møllera, a u publici su bili brojni ambasadori stalnih misija pri UN-u u Ženevi.

Film je služio kao uvod u diskusiju na temu: "Lekcije za budućnost i izgradnju mira: Kako historija može prosvijetiliti sadašnji način suprotstavljanja modernim izazovima mira", a govornici su bili Zana Marjanović i Staffan de Mistura, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Siriju.

De Mistura je poznat kao inovativan i kreativan diplomata koji se zalaže za poboljšanje života civila i izbjeglica. O njegovom talentu za improvizaciju se često priča. Jedna takva priča je i u vezi sa Sarajevom u vrijeme opsade. Uspio je iskoristiti krijumčare da prekine opsadu Sarajeva i dostavi hranu i deke, u tom trenutku, očajnom stanovništvu. Također je bio i vođa tima misije UNICEF-a koji je uspio prekinuti tromjesečnu opsadu Dubrovnika i evakuisati 4.570 ljudi.

- Problem fašizma, ksenofobije i rasizma je sve više promovisan i prisutan u zapadnom svijetu. Izgradnja zidova i postavljanja bodljikavih žica u ime odbrane "hrišćanske Evrope" i "bijelog nacionalizma" namijenjen je da uplaši i otjera sve one koji ne pripadaju navedenim grupama. Mi iz Bosne i Hercegovine znamo da takve riječi i postupci nisu samo prijetnja. Njihov cilj je uništenje drugog i drugačijeg i ne smijemo dopustiti da to shvatimo kada bude prekasno, kao što je to bio slučaj u našoj zemlji - kazala je Marjanović.

Zanino obraćanje je podržano velikim aplauzom, a uskoro bi se mogla naći i u ulozi Ambasadora dobre volje za mir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.