open-navfaktor-logo
search
Reakcija
GO SDA: Mostar ne smije propustiti još jedan krug lokalnih izbora, naša opcija nikada nisu bili nikakvi "paketi"
Gradski odbor SDA Grada Mostara izražava žaljenje što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije raspisala lokalne izbore i za Gradsko vijeće Mostara, ali i smatra da je vrlo važno što je CIK ostavio mogućnost da do izbora u Mostaru, ipak, dođe, saopćeno je danas iz mostarske SDA.
08.05.2020. u 11:32
get url
text

- Želimo podsjetiti da je GO SDA Mostara u proteklom periodu u saradnji sa vrhom stranke, učinio velike napore da se dođe do rješenja i izbora, ali da to nije zavisilo samo od političke volje naše stranke. Stav SDA u pregovorima je bio od početka jasan i baziran na čvrstom opredjeljenju da se do izbora konačno mora doći, jer Grad i njegovi građani ne mogu više čekati. SDA je tražila kompromisno rješenje i nije izbore u Mostaru pretpostavljala nekim drugim pitanjima u BiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da opcija SDA nikada nisu bili nikakvi "paketi", već jasan stav da se izađe iz političke krize i da se Mostarcima konačno omogući aktivno i pasivno biračko pravo u interesu svih, a na osnovama najboljih evropskih modela lokalne samouprave.

- GO SDA Grada Mostara smatra da Mostar nikako ne smije propustiti još jedan krug lokalnih izbora u BiH i da se treba nastaviti sa naporima da se dođe do rješenja, jer za to još uvijek ima vremena. Treba apsolutno sve učiniti da do dogovora dođe kroz Parlament BiH. Ukoliko se to, ipak ne dogodi, GO SDA Mostar smatra, kako svoj dio odgovornosti na osnovi presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga može i mora preuzeti Ustavni sud BiH, jer ova sudska institucija ima mandat da razriješi ovaj politički "Gordijev čvor" - navode iz SDA Mostar.

Pozivaju sve političke partnere i stranke u Mostaru i BiH na dodatne napore, kako bi se rješenje za Mostar konačno pronašlo i Grad izveo iz svojevrsne slijepe ulice. Pojačan angažman, SDA očekuje i od predstavnika međunarodne zajednice - diplomata, ali i ureda OHR-a koji je svojevremeno i nametnuo Statut, koji je u nekim dijelovima proglašen neustavnim.

- Onima koji javno iznose mišljenja da se dugogodišnja politička kriza mogla riješiti nekakvim "laganim dogovorom" i da je nepostizanje dogovora navodno "u interesu SDA", želimo poručiti da ne obmanjuju javnost šupljim teorijama zavjere u nastojanju da prikupe jeftine političke poene.
Mostar je nažalost, ne svojom voljom, uvučen u širi okvir političke krize u BiH i to nikako nije bila ideja SDA, bez obzira koliko se neki trudili da stave znak jednakosti i odgovornosti između različitih stranka - poručili su iz Gradskog odbora SDA Mostar.


.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.