open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Godišnjica 2. viteške brigade: Nemjerljiv je značaj hrabrih vitezova u odbrani Sarajeva i države BiH
Udruženje "Druga viteška Novi Grad Sarajevo" organiziralo je sinoć svečanu akademiju u povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja 2. viteške motorizovane brigade i 12. godišnjice osnivanja Udruženja.
02.10.2020. u 10:56
get url
text

Akademija je održana u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", uz prisustvo članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH i MUP-a, ratnih vojnih invalida, armijskih generala i drugih gostiju. Prisutnima se obratio Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo. Podsjetio je da je cijena slobode velika, ona se mjeri velikim brojem poginulih.

- Općina Novi Grad je imala 25.000 boraca, pripadnika Armije RBiH i MUP-a. To negdje nisu imali ni gradovi. Ono što mi imamo pred Općinom Novi Grad je najgrandioznije spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima sa 1.960 imena. Mi ćemo, ako Bog da, vrlo brzo pristupiti izgradnji "Krila slobode" na Golom brdu gdje obilježavamo Dan odbrane općine, raspisali smo javni poziv. Ta "Krila slobode" bit će 16 metara visine i raspona 25 metara, tako da ćemo ih sa svih strana grada vidjeti. Ovakve događaje trebamo obilježavati da se ne bi zaboravili jer mi smo narod koji brzo zaboravlja - kazao je Delalić.

Delalić je dodao da Općina Novi Grad finansijski pomaže svima koji hoće da pišu knjige i snimaju filmove o onome što se dešavalo u periodu agresije na BiH, jer ono što je zapisano ostaje.

- Danas je na sceni specijalni rat koji se vodi protiv BiH, mi i dalje moramo voditi borbu za ovu državu. Dušmani ne miruju, šta god se desi u regionu na BiH se odrazi, svako dešavanje u Srbiji i Hrvatskoj se odrazi na nas. Ne znam šta hoće, ali neće uspjeti. Moramo raditi na edukaciji naše djece, oni koji nas nasljeđuju da imaju patriotizam kao mi - poručio je Delalić.

Prisutnima se obratio i član Upravnog odbora 2. viteške brigade, ratni komandant 2. bataljona Sead Čardaklija. Poželio je dobrodošlicu svima, posebno onima koji su došli da obilježe ovaj dan iz drugih gradova.

- Više od 6.000 boraca je porošlo kroz ovu brigadu, dala je 461 poginulog šehida i borca, a više od 1.200 je ranjeno, jednom i više puta. Poznato je da je brigada učinila sve što se u ratu moglo učiniti, časno braneći BiH. Odbranila je sjeverozapadne kapije grada Sarajeva i neviđenom hrabrošću boraca oslobodila Smiljeviće, Čengiće, Živkoviće, Žuč, Mijatovića Kosu i tako dalje - kazao je Čardaklija.

General Armije RBiH Ismet Alija kazao je da se o 2. viteškoj puno govorilo, ali nikada dovoljno.

- Svi mi znamo za veličanstvene borbe u kojima  je ova brigada učestvovala, od Pofalićke brde, Sokolja, Žuči itd. Kao član 1. korpusa sam pratio aktivnosti ove brigade. Često sam bio tu, bio sam na tu kada su poginuli naši heroji rahmetli Safet Zajko i Enver Šehović. Mjesto i uloga 2. viteške brigade u okviru 1. korpusa je značajana do te mjere da se postavlja pitanje da li bi grad Sarajevo opstao, a samim tim i BiH,  bez aktivnog učešća ove brigade koja je branila i odbranila sjeverozapadni dio Sarajeva - kazao je Alija.

Druga viteška brigada je odlikovana mnogim priznanjima, a neka od najznačajnijih su: Orden heroja oslobodilačkog rata, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačem, medalja za hrabrost, čak 35 odlikovanja "Zlatni ljiljan", 7 srebrenih štitova i jedna plaketa. Manifestacija je upotpunjena muzičkim interpretacijama u izvedbi Harisa Ganića i recitalom glumca Mirze Mušije, saopćila je Općina Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.