Četvrtak, 13.08.2020.

Kalesija

Godišnjica bitke na Bjeljevcu: Mjesto gdje je zaustavljen agresor i JNA

FOTO: Općina Kalesija

Ovdje nije branjena samo Kalesija, ovdje slobodno mogu reći da je odbranjena Tuzla, ali i BiH jer je zaustavljen daleko nadmoćniji neprijatelj - rekao je općinski načelnik Sead Džafić

Općinski načelnik Kalesije Sead Džafić, sa općinskom delegacijom, jučer je položio cvijeće i proučio Fatihu na spomen-ploči u Miljanovcima u sklopu obilježavanja Dana MZ te 27. godišnjice od bitke na Bjeljevcu, mjestu gdje je zaustavljen agresor i JNA.

Cvijeće su položili i predstavnici MZ Miljanovci, predstavnici boračkih kategorija te članovi političkih partija.

-Svake godine nas je sve manje i manje na obilježavanju ovog bitnog datuma. Ovdje nije branjena samo Kalesija, ovdje slobodno mogu reći da je odbranjena Tuzla, ali i BiH jer je zaustavljen daleko nadmoćniji neprijatelj - rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

O ovom datumu i bitnosti bitke na Bjeljevcu i kako su pripadnici TO BiH zaustavili tenkove i i agresorsku vojsku govorio je ratni komandant Muhamed Avdić koji je istakao da mlađim naraštajima treba pričati o hrabrosti tih momaka.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, općinski načelnik je zajedno sa predstavnicima MZ obišao i zaseok Jahići gdje je zajedno sa državnim prvakom u karateu Amarom Jahićem u upotrebu pustio novoizgrađeno igralište koje će koristiti mališanima ovog zaseoka.

Također je jučer položen i kamen temeljac za izgradnju obilježja za osamanest miljanovačkih šehida koji živote dadođe za slobodu BiH.

-Ovo je bitna stvar za Miljanovce, izgradnja spomen-obilježja ispred Doma kulture gdje će djeca učiti historiju i svi će znati šta se ovdje dešavalo, ko nas je napadao sa oružjem i od koga smo se branili -kazao je Džafić.

Uz prisustvo velikog broja mještana ove MZ u upotrebu je pušten i novosagrađeni objekat Doma kulture čiju izgradnju je finansirala Općina Kalesija, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh