Godišnjica bitke na Monte Melleti ove godine obilježava se u Sarajevu

Objavljeno: 20.03.17 u 18:26

Svake godine početkom juna održava se “Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ povodom godišnjice velike bitke na Monte Meletti, sjeverna Italija u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Ranija okupljanja povodom godišnjice bitke na Monte Meletti
Ranija okupljanja povodom godišnjice bitke na Monte Meletti

Ove godine planirano je da domaćin manifestacije bude Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, kao predstavnik Općine koja je jedan od pokrovitelja održavanja ove manifestacije, zajedno sa svojim savjetnicima Bećirom Sirovinom i Jasminom Gerinom održao je sastanak sa članovima Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i BiH, predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, te Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Ova manifestacija treba da pošalje poruku mira i prosperiteta, a s obzirom na to da je među poginulim pripadnicima austro-ugarske vojske bilo naših zemljaka svih vjera, smatramo da je veoma značajna za BiH. U okviru manifestacije u Sarajevu, koja će biti održana 2. juna ove godine, planiramo obilazak spomen-obilježja Vječna vatra i spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te obilazak mezarja i grobalja pripadnika svih naroda u BiH – kazao je Ajnadžić, te dodao da će se obići sve lokacije koje čuvaju sjećanje na odbranu grada i države BiH, te njegovanje tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Ajnadžić je predložio da se obiđu Bijela i Žuta tabija, kao i bivša kasarna Jajce, te da se održi jedan historijski čas, kako bi se delegacije iz Austrije i Italije upoznale sa ratnim dešavanjima i opsadom Sarajeva, te da delegacije posjete sarajevski ratni Tunel spasa „D-B“ i Vrelo Bosne.

Potpredsjednik Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva dr. Herwig Brandstetter kazao je da je obradovan što se ove godine manifestacija održava u Bosni i Hercegovini, te najavio dolazak 70-tak ljudi iz Italije i Austrije.

Na sastanku je dogovoreno da se formira Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice velike bitke na Monte Meletti na čijem čelu će biti federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Podsjećamo, Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.