open-navfaktor-logo
search
Spomen obilježje
Godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg: Sjećanje na heroje odbrane BiH
Živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen
27.12.2019. u 16:22
get url
text
Sjenička kosa godišnjica

U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća svečano je obilježena 26.godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27. decembra1993. godine.

Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

Prisutnima na lokalitetu Sjeničke kose obratio se Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg i predsjednik UO JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća. Istakao je da će narod koji se ne pokaje za zločine koje je učinio te zločine sigurno ponoviti, kao što je narod koji zaboravi zločine osuđen na to da mu se ponovo dese. 

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić uputio je poruku da je obaveza lokalne zajednice da podržava ovakva obilježavanja, knjige i filmove koji čuvaju od zaborava istinu o herojskoj borbi i odbrani. I dok god su na čelu Vogošće ljudi koji su učestvovali u odbrani naći će se mogućnost da se ta obaveza i ispuni.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenici Osnovne škole „Zajko Delić“. A svoje literarne radove pročitale su Sarah Karamović, učenica OŠ „Izet Šabić“ i Summeja Hondo, učenica OŠ „Zajko Delić“, a nastupio je i hor OŠ „Zajko Delić“ kao i recital.

Ove dvije škole dobile su i zahvalnice od organizatora za podršku očuvanju sjećanja na bitke i podvige iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnice su dobili još i Općina Vogošća, RTV Vogošća, te Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije boračkih organizacija, institucija vlasti, porodica poginulih boraca, te političkih subjekata položile su cvijeće na Spomen obilježje.

Sjenička kosa 27.12.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.