open-navfaktor-logo
search
Premijerligaške brojke
Golgeteri raspoloženiji u prvom kolu, Paradžik novi "rekorder"
Za razliku od premijerne runde nove sezone elitnog fudbalskog takmičenja u kojem je postignuto 15 pogodaka, u drugom kolu mreže su se zatresle samo 11 puta (1,83 po utakmici)
29.07.2019. u 15:59
get url
text

Utakmicom Čelik - Sarajevo (0:0), koja je privukla najviše gledalaca na (9.500 op.a), okončano je drugo kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Za razliku od premijerne runde nove sezone elitnog fudbalskog takmičenja u kojem je postignuto 15 pogodaka, u drugom kolu mreže su se zatresle samo 11 puta (1,83 po utakmici), od čega četiri puta na susretu između Slobode i Širokog Brijega (2:2) koji je bio i najefikasniji u proteklom kolu. Ovaj meč ujedno je bio i jedini na kojem su oba tima postigla pogodak, dok je derbi između Čelika i Sarajeva drugi ovosezonski duel na kojem nije bilo pogodaka.

U drugom kolu arbitri su imali mnogo više posla nego li na startu prvenstva. Za razliku od prvog kola u kojem je na šest utakmica pokazano 27 žutih i dva crvena kartona, u drugom kolu sudije su pokazale čak 45 javnih opomena ili 7,5 po susretu.

Novi rekorder, makar što se tiče javnih opomena u novoj sezoni, je Goran Paradžik. Arbitar iz Ljubuškoj se 11 puta hvatao za džep, dva puta više negoli Admir Šehović u prvom kolu (osam žutih i jedan crveni karton). Zanimljivo da je i ovog puta klupa Plavih zaradila javnu opomenu. Nakon što je u prošlom kolu protiv Borca Sabrija Topalović žuti karton pokazao Almiru Memiću, ovoga puta je Paradžik javnom opomenom "smirio" Adnana Gušu.

Nakon što je jedini penal u prvom kolu dosudio Frano Jelić na meču Zvijeda 09 - Tuzla City (1:5), u drugoj rundi na bijelu tačku su pokazivali Zoran Grbić i Goran Paradžik. Grbić je najstrožiju kaznu dosudio za Radnik protiv Tuzla Cityja, dok je Paradžik svirnuo penal za Plave u meču protiv Mladosti, koji Ermin Zec nije uspio pretvoriti u pogodak.

Nakon dva odigrana kola Tuzla City je najefikasniji tim PLBiH sa pet postignutih golova, ali zajedno s Veležom ima drugu najslabiju odbranu (četiri primjeljan pogotka), dok Zvijezda 09 najlošiju odbranu. poslije dva kola primili su šest golova.

Poslije mečeva 2. kola PLBiH nije bilo "sječe trener", makar za sada, dok je poslije domaćeg poraza od Čelika u prvom kolu ostavku podnio šef stručnog štaba Goce Sedloski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.