open-navfaktor-logo
search
Protesti
Goraždani ne žele poligon za uništavanje eksplozivnih sredstava, strahuju od zagađenja
Stanovnici goraždanskih sela Beriča, Kraboriša, Ilovače, Rešetnice, Posestre i Orahovica danas su se okupili na lokalitetu Oručevac - Čanak, na planini Gušta, kako bi izrazili nezadovoljstvo najavljenom gradnjom poligona za uništavanje eksplozivnih materija na ovom lokalitetu.
22.02.2020. u 18:14
get url
text
Sa protesta: Mještani nezadovoljni

S protesta su aktuelnim vlastima u BPK Goražde poručili da neće dozvoliti gradnju poligona pozivajući ih da zaustave te aktivnosti te ukazujući da bi to značilo defiitivno iseljavanje sa tog područja. Naglasili su da postoje brojni razlozi zbog kojih se protive gradnji poligona.

- Mještani su ogorčeni jer žive od stočarsva i poljoprivrede, drže stoku, a sela Smolje, Kušeši, Spahovići u kojima se nalaze izvori pitke vode su udaljena 200 - 300 metara vazdušne linije. Ljudi su spremni napustiti ovo područje ako se poligon napravi i niko ih ne može ubijediti da je to dobar potez. Svi političari koji su glasali za ovu odluku imaju priliku da promjene taj stav već na narendom zasjedanju kantonalne Skupštine - kazao je predsjednik MZ Berič Samir Tabaković.

Naglasio je da mještani imaju saznanja da će se na poligonu uništavati NUS iz cijele FBiH, a ne kako je bilo rečeno, sa lokaliteta Pobjede.

- Samo u Mjesnoj zajednici Berič je 12 izvora pitke vode, a u Ilovači ukupno osam izvorišta vode, i sve će to biti zagađeno ukoliko se napravi poligon - smatra Vahid Ramović iz Ilovače.

Na protestnom skupu pojavili su se i neki od poslanika koji su glasali za odluku o uspostavi poligona.

Odlukom Skupštine BPK Goražde u prošlom sazivu, u augustu 2018. godine utvrđen je javni interes šireg lokaliteta planine Gušta za koji je na području katastraskih općina Berič i Ilovača, na lokalitetu Oručevac, predviđeno zemljište površine 10.000 metara kvadratnih za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih materija koji bi, kako je najavljeno, najviše koristila goraždanska kompanija "Ginex". U međuvremenu, konkretizovane su aktivnosti s Federalnom upravom civilne zaštite koja je izbor lokacije Gušta ocijenila kao dugoročno i sistemsko rješenje.

Učesnici današnjih protesta najavili su dolazak pred zgradu kantonalnih institucija u utorak, 25. februara za kada je zakazana redovna sjednica Skupštine BPK Goražde. Zahtijevaju da se van snage stavi ranija odluka o utvrđivanju javnog interesa i tako zaustave aktivnosti na gradnji poligona.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.