open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Goražde: Nakon Preventa i kompanije Emka-Bosnia i Jusri proizvodit će zaštitnu opremu
Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut sastali su se danas s predstavnicima firmi Emka-Bosnia i Jusri iz Goražda.
23.03.2020. u 17:54
get url
text

Cilj sastanka je bilo je informisanje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu, te mogućnostima uspostavljanja proizvodnje u ovim kompanijama, s akcentom na izradu zaštitne opreme koja će se koristiti za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

Zbog velike potražnje na BiH tržištu za zaštitnom medicinskom opremom ove dvije kompanije odlučile su da realizuju projekat izrade zaštitnih vizir maski za potrebe kako medicinskog osoblja u BPK, tako i za potrebe u BiH.

Kako je istaknuto, potreba za ovom vrstom zaštite je svakodnevna i teško se pronalazi na tržištu, ali stručnjaci iz goraždanskih kompanija iznalaze način kako da pomognu i u ovim teškim vremenima. Pored ove dvije kompanije, kao društveno odgovorna kompanija pokazala se i firma "Prevent" čiji je proces proizvodnje usmjeren na izradu zaštitne opreme.

Prije puštanja u rad procesa proizvodnje, u ovim kompanijama Zavod za javno zdravstvo BPK izvršio je dezinfekciju prostora i alata, a pregled je izvršen i od sanitarnog inspektora i epidemiologa. Naloženo je da se osigura radnicima zaštitna oprema (zaštitne maske i rukavice, kontinuirana dezinfekcija prostora te socijalna izolacija između radnika minimalno od dva metra).

Ovom prilikom, data je preporuka menadžmentu kompanija od premijerke i ministra da se proces proizvodnje organizuje u smanjenom kapacitetu, s minimalnim brojem radnika - saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.