Gore kuće i vrtić, situacija sve teža: Požari divljaju Dalmacijom, vatrogasci na izmaku snaga

Objavljeno: 17.07.17 u 14:33

Veliki požari divljaju hrvatskom obalom. Ima izgorenih kuća i povrijeđenih vatrogasaca.

Aktivno je sedam požara i munjevito se šire na području između Splita i Omiša. Nadljudskim naporima vatrogasci i mještani s vatrom se bore od jutra, a gašenje otežava snažan vjetar.

U mjestu Srinjine požar je zahvatio i jednu kuću. Kanaderi ne mogu pomoći, nekoliko je vatrogasaca ozlijeđeno, a neki mediji javljaju da je zapaljen i vrtić.

O razmjerama požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima. Stotine vatrogasaca, sezonaca i mještana bore se s vatrom, a ljekarske ekipe pružaju prvu pomoć ljudima koji su nagutali dima, javlja Dnevnik.hr.

Hrvatski portali uživo prate dešavanja na terenu. Javljaju da je vatra stigla čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se stotine vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Vrlo teška je situacija na području Sitnog Gornjeg, mjestu ispod južne padine Mosora. Kućama prijeti vatra koja je udaljena svega 150 metara. Vatra je došla je iz smjera Srinjina nedaleko od Splita. Požar u Srinjine došao je iz Tugara kod Omiša, gdje je buknuo oko ponoći. Pretpostavlja se da se radi o vatrenoj liniji od 12-13 kilometara.

Popodne je u kući u mjestu Sitno Donje hitna pronašla tijelo starije osobe. Zasad nije poznato je li smrt povezana s požarom, doznaje se iz PU splitsko-dalmatinske.

Na lokaciji Račnik u Srinjinama zračne snage zbog vjetra i jakih turbulencija ne mogu pomoći u gašenju vatre.

Čitavo vrijeme gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Vjetar otežava gašenje požara, ali i češeri koji lete i do 50 metara i odnose vatru na druge, nove lokacije.

Požar je sinoć buknuo i na zadarskom području. Gori u Ceranjama Donjim gdje se vatra, nošena jakom burom, približila kućama. Požar je brzo gutao nisko raslinje i brzo stigao do kuća, koje vatrogasci nastoje spasiti.

Budući da se radi o miniranom području nemoguće ga je gasiti zemaljskim snagama, pa ga gase kanader i air-traktor.

Vatrogasci su uputili apel građanima da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle izazvati požar, odnosno da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce. Od sinoć u selu Bogomolje na otoku Hvaru izgorjelo je 10 hektara guste borove šume. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.