open-navfaktor-logo
search
Guverner CBBiH
Gotovi novac ima izvjesnu budućnost još određeno vrijeme
Gotovi novac ima izvjesnu budućnost još određeno vrijeme, istaknuto je danas na međunarodnoj konferenciji "Budućnost gotovog novca" koju su organizirali  Centralna banka Bosne u Hercegovine (CBBiH) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)
15.11.2018. u 11:38
get url
text
USAID i CB BiH su konferenciju organizirali povodom 20.godišnjice uvođenja KM

Guverner CBBiH Senad Softić izjavio je da se rasprava o inovacijama u načinu plaćanja odvija u institucijama kao što su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, te u brojnim centralnim bankama, ali da gotovi novac do daljnjeg ostaje u upotrebi.

- Ovom konferencijom smo htjeli da posvetimo pažnju svjetskim trendovima u finansijskom sektoru, a posebno u sistemu plaćanja. Radi se o vrlo izazovnim novinama za koje želimo što bolje da se pripremimo - rekao je Softić.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da je u nekim zemljama primjetan veliki pomak ka elektronskom plaćanju u odnosu na gotovinsko, što u BiH još nije slučaj.

Istakao je da je cilj konferencije okupiti što više ljudi kako bi se Bosne i Hercegovina i njen finansijski sektor što bolje pozicionirali po tom pitanju. 

- Politički pozivi za ukidanje Valutnog odbora ne uzimaju u obzir stvarne rizike po stabilnost u BiH - istaknuo je Duffy.

Konferencija se održava povodom 20. godišnjice uvođenja konvertibilne marke (KM) kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini, a na njoj eminentni domaći i strani stručnjaci razgovaraju o trendovima u korištenju gotovog novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.