open-navfaktor-logo
search
Dilema
Govedina ili piletina: Je li bolje crveno ili bijelo meso
Nauka je riješila vječitu dilema ljubitelja mesa
26.08.2018. u 09:01
get url
text

Za izgradnju tijela potrebni su nam proteini (bjelančevine). Njih je najviše u mesu koje većina nas preferira kao njihov izvor. Ali kojem mesu dati prednost?

1. Govedina

ENERGIJA

Govedina izvlači energiju iz druge hrane i šalje je u vaše mišiće. U 100 grama govedine – otprilike jednom odresku koji "okrenete"na tavi – ima toliko vitamina B12 da pokrije 17 posto vaših dnevnih potreba te 33 posto dnevno potrebnog vitamina B6. A što oni čine? Oslobađaju snagu ugljikohidrata: studija oregonskoga državnog univerziteta pokazala je da sportaši s dovoljnim dozama vitamina B-skupine imaju više energije. Stoga sljedeći put kad počnete kukati zbog cijena govedine, sjetite se da ona čini efikasnijim ostale namirnice koje jedete.

MIŠIĆI

Vaši gladni mišići od 100 grama steaka dobit će 21 gram bjelančevina, što nije loše, ali više je manje s obzirom na to da vaš organizam može apsorbirati samo 74 posto toga odjednom. Dakako da ćete uživati u konzumaciji, no četvrtina bjelančevina koje ste platili doslovno će proći kroz vas, ravno u kanalizaciju.

OPORAVAK

Kad pojedete odrezak od 300 g, popunili ste 90 posto dnevno potrebne doze cinka. On je koristan nakon vježbanja: studija koju je objavio Neuroscience

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.