open-navfaktor-logo
search
Djeca sa autizmom
GPS narukvice dobit će djeca iz općine Centar, a ostala čekaju bolja vremena
Iako je prva reakcija bila izuzetno pozitivna, a roditelji se ponadali da već u narednim danima mogu dobiti narukvicu koja je nekada od životne važnosti za njihovu djecu, ubrzo su shvatili da baš i nemaju previše razloga da se raduju i da je sve mnogo komplikovanije nego su očekivali
13.10.2018. u 17:04
get url
text

Uredbom Vlade KS od 19. jula ove godine GPS narukvice prepoznate su kao ortopedsko pomagalo za djecu sa poremećajem iz autističnog spektra. Ova uredba o dopuni zakona o ortopedskim pomagalima objavljena je u službenim novinama KS broj 31/18 26. jula.

Roditelji koji su podnijeli inicijativu da se GPS narukvice uvrste u spisak ortopedskih pomagala tek su saznali da je ona prihvaćena. Iako je prva reakcija bila izuzetno pozitivna, a roditelji se ponadali da već u narednim danima mogu dobiti narukvicu koja je nekada od životne važnosti za njihovu djecu, ubrzo su shvatili da baš i nemaju previše razloga da se raduju i da je sve mnogo komplikovanije nego su očekivali.

Aida Hrnjić, majka dječaka sa autizmom i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri", kazala nam je da su odmah pozvali Zavod zdravstvenog osiguranja KS kako bi provjerili kako mogu doći do narukvica.

- I onda se suočimo sa besmislom naše birokratije i svim zavrzlamama našeg sistema. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje KS obavijestili su me da GPS narukvica nije registrovana u Agenciji za lijekove, da eventualna kompanija koja ih prodaje mora napraviti registraciju, da nemamo ponuđača… Onda mi je jedna naša mama, magistar farmacije, počela objašnjavati šta je sve potrebno da se neki proizvod registruje u Agenciji za lijekove, kakva sila dokumentacije je potrebna i koliko to vremenski traje. Pa čini se da će prije vanzemaljci instalirati na Zemlji neki telepatski kod za praćenje, pa nam GPS narukvice neće ni trebati - kaže Hrnjić.

Pojašnjava da će, kada jednom budu ispunjeni svi preduvjeti, GPS narukvicu moći dobiti djeca do sedam godina i djeca školskog uzrasta, i to samo jednom u životu. Prije toga, moraju pribaviti nalaze, odnosno proći konzilijarni pregled i dobiti mišljenje neurpedijatra, neuropsihijatra i psihijatra.

- Uz sav stres i obaveze koje imamo moramo sve ovo prolaziti kako bi naše dijete jednom u životu dobilo narukvicu čiji je rok trajanja u svijetu dvije do pet godina. I da napomenem, opet je to samo za djecu iz Kantona Sarajevo. A šta je sa djecom sa poteškoćama u razvoju iz drugih kantona, entiteta, države? Hoće li ovo pitanje ikada biti sistemski riješeno? – pita se Aida.

Navodi i mnoge probleme roditelja koji su samo odlučiti kupiti ove narukvice ili GPS privjeske u inozemstvu, ali se na kraju ispostavilo da naše GSM mreže nisu podržavale takve uređaje.

GPS uređaji neophodni su kako bi roditelji mogli pratiti i locirati dijete u slučaju da se udalji bez kontrole, a praćenje se dešava u realnom vremenu putem aplikacije na računaru, telefonu ili tabletu. Kod djece iz autističnog spektra bježanje ili lutanje se smatra vjerovatno najopasnijim oblikom njihovog ponašanja. I u našoj zemlji zabilježeno je nekoliko slučajeva da su dječiji životi tragično okončani jer mališani nisu pronađeni na vrijeme. Strah roditelja više je nego opravdan ali malo ko ima sluha za rješavanje ovog problema.

Početkom 2018. parlamenti FBiH i BiH odbili su inicijative da se osigura novac iz entitetskog odnosno državnog budžeta za nabavku GPS narukvica. Jedino su se Općina Centar i njen načelnik Nedžad Ajnadžić odazvali i osigurali novac za nabavku potrebnih uređaja za djecu sa područja ove općine, njih 35.

Podjela 35 narukvica bit će upriličena u ponedjeljak. Ostala djeca iz Colibrija, kojih je ukupno 82, te brojna druga iz svih dijelova Sarajeva, Federacije, Republike Srpske i BiH, do daljnjeg će biti uskraćena za narukvicu, koja im može značiti život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.