Građani udruženi u akciji "Hljeb od tekstila": Očuvanje životne okoline i pomoć siromašnim

Objavljeno: 19.05.17 u 14:44

Stanovnici mjesnih zajednica općine Centar Mejtaš-Bjelave i Bardakčije učestvuju u humanitarno-ekološkoj akciji pod nazivom ''Hljeb od tekstila''.

Akcija ''Hljeb od tekstila'' pokrenuta je sa ciljem prikupljanja korištene odjeće za osobe u stanju socijalne potrebe
Akcija ''Hljeb od tekstila'' pokrenuta je sa ciljem prikupljanja korištene odjeće za osobe u stanju socijalne potrebe

Riječ je o dobrovoljnoj akciji prikupljanja korištene odjeće i obuće za pomoć osobama u stanju socijalne potrebe i radu javnih kuhinja, ali i očuvanju životne sredine.

Akcija "Hljeb od tekstila" uspješno se provodi već dvije godine u Sarajevu i Banjoj Luci. U Sarajevu je organizuju humanitarna udruženja "Adra BiH" i "Ruke", a u Banjoj Luci "Mozaik prijateljstva".

Odjeća koju su poklonili stanovnici mjesnih zajednica Mejtaš-Bjelave i Bardakčije uručena je predstavnicima humanitarnog udruženja "Ruke" u Sarajevu.

Volonter "Adre" Ilija Davidović pojasnio je ciljeve ove akcije i kako tekstil postaje hljeb.

- Akcija "Hljeb od tekstila" pokrenuta je s ciljem prikupljanja korištene odjeće za osobe u stanju socijalne potrebe, ali i za reciklažu odnosno preradu, a novcem od prodaje takvih proizvoda osiguravaju se namirnice za javne kuhinje. Volonteri prikupljaju odjeću u naseljima koja su unaprijed obaviještena. Donirana odjeća i obuća se razvrstava, a korisnicima, onima kojima je najpotrebnija, uručuje se samo kvalitetna i ispravna roba. Tekstil koji nije zadovoljavajuće kvalitete prerađuje se i od njega izrađuju pamučne krpe kao i drugi reciklirani proizvodi čijom se prodajom osiguravaju namirnice za javne kuhinje – kazao je Davidović.

Zbog velike količine prikupljene odjeće koja se ne može ponovno upotrijebiti, ova udruženja došla su na ideju o nastavku akcije "Hljeb od tekstila", koja za cilj ima pomoći prvenstveno ženama sa invaliditetom, kao i drugim nezaposlenim i ugroženim osobama. Tokom prethodnih mjeseci započele su radionice na kojima polaznici uče vještine šivanja, da bi kasnije radili na redizajnu stare odjeće, od koje bi se pravile torbe, papuče, kecelje, cekeri i drugo. Jedan ciklus radionica traje tri mjeseca, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.