open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Grad Banja Luka oštećen za milione: Tužilac traži ukidanje oslobađajuće presude, za odbranu je proces montiran
Tužilaštvo RS-a zatražilo je danas od vijeća Vrhovnog suda RS-a da ukine oslobađajuću presudu šefovima i službenicama u entitetskoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove RS-a (RUGIPP) optuženima za zluopotrebe teške 7,43 miliona KM.
13.09.2022. u 15:00
get url
text

Okružni sud Banja Luka je u oktobru 2020. godine donio nepravosnažnu presudu kojom su krivice oslobođeni pomoćnik direktora Aleksandar Deurić, Dragan Grulović šef Odjeljenja u RUGIPP-u, te više stručne saradnice za pravne poslove u navedenoj instituciji, Doris Kremenović i Željka Milinković.

Optužnica ih tereti da su raznim malverzavijama i zloupotrebama položaja oštetili Grad Banju Luku za oko 7,43 miliona maraka.

Tužilac Goran Glamočanin smatra da slučaj treba vratiti na novo suđenje. Ocijenio je da je prvostepenom presudom pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i prekšen zakon.

Odbrana optuženih smatra da se u ovom slučaju radilo o "montiranom političkom procesu" i da žalbu tužioca treba odbiti, a oslobađajuću presudu potvrditi. Branioci su ocijenili da je žalba tužioca neosnovana, a optužnica zasnovana na netačnim pretpostavkama, kao i da tužilaštvo nije dokazalo krivicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.