Kako ističu okupljeni građani, hiljade migranta se slobodno šeće ulicama Bihaća, što kod građana izaziva nesigurnost i strah. 

Grupa građana je oko 20 sati blokirala magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu.

Okupljanje građana počelo je u 18 sati. Zatraženo je hitno izmještanje nekoliko hiljada ilegalnih migranata iz središta grada, na odgovarajuću smještajnu lokaciju. Za ovo je dat rok od pet dana, inače će građani blokirati sve saobraćajnice i granične prijelaze.

Dat je i rok od 48 sati za zaustavljanje velikog, svakodnevnog priliva ilegalnih migranata na to područje, te se na taj način insistira na maksimalnom angažmanu nadležnih državnih institucija, koje su, prema mišljenju organizatora skupa, "zaboravili Bihać".

- Moraju svi znati da ovo nije protest protiv migranata, nego jednostavno poruka da je trenutačna situacija u našem gradu neprihvatljiva. Nedopustivo je da strahujemo od šetnje kroz vlastiti - herojski grad i da zaključavamo sve prilaze našim domovima. Do sada smo molili za pomoć, sada zahtijevamo odgovarajuću reakciju - rekao je gradski vijećnik i organizator skupa Sej Ramić.

Bišćanka Amela Bešić istakla je "kako ovo nikako nije poziv na linč, ali jeste jasno davanje do znanja da Bihać ne smije biti pretvoren u migrantski geto".

- Želimo da ovo bude grad prilika za mlade i da oni upravljaju s njim. Da se omogući uspješnim mladim Bišćanima i građanima Unsko-sanskog kantona da nesmetano grade život u svom gradu. Naravno, suosjećamo s brojnim migrantima, ali ne možemo nijemo posmatrati razbojničko ponašanje nekolicine njih - poručio je Zlatan Musić.

- Nikad od rata nije više boljelo. Grad je sve bolesniji i treba nas. Namjerno su ga razboljeli… Ne želim živjeti u strahu. Veće zlo su "guzonje", jer im je cilj napraviti migrantski geto. Čekali smo, evo šta smo dočekali. Ovaj put nema odustajanja - poručila je jedna Bišćanka.

Govor Afana Midžića izazvao je burne reakcije okupljenih na Trgu.

- Ovako više ne može! Vanredno stanje podrazumijeva da se digne MUP, vojska. Svi ćemo stati rame uz rame i svaku večer blokirati ulaze! Pravda! - rekao je Midžić.

Okupljenima se obratila i jedna majka, koja je naglasila kako želi da njen sin sigurno može ići u školu.

Ne želim nekulturu u svome gradu! - povikala je ova Bišćanka u trenutku dok su migranti prolazili pored protestanata.

Nakon okupljanja na Gradskom trgu, građani su se uputili na mirnu protestnu šetnju do sjedišta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bihaću.