open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta proizvodnja
Građani ispraznili police: Domaći kvasac za dan-dva u trgovinama u Srbiji
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je ponovo pokrenuta domaća proizvodnja kvasca te da će u trgovačkim lanicima biti u narednih dan ili dva. 
23.03.2020. u 11:13
get url
text

On je objasnio da je nestašicu kvasca izazvalo to što su fabrike koje su ga proizvodile ranije prodate ili uništene pa se kvasac uvozio iz Hrvatske i Mađarske.

Takođe, ministar je najavio da će Ministarstvu trgovine predložiti zabranu izvoza kvasca dok se prvo ne osiguraju trgovine u Srbiji.

On je na Radio-televiziji Srbije najavio i da će u toku dana početi proizvodnja alkohola za dezinfekciju.

- Život i zdravlje judi su na prvom mjestu pa idemo na proizvodnju. Prehrambena industrija je jedna od najvažnijih. Za sjetvu kukuruza pripremni radovi su u toku, što se tiče drugih kultura imamo sjemena dovoljno, goriva imamo, dat ćemo sve od sebe zato što treba živjeti i poslije korone - rekao je Nedimović. 

U Srbiji su prema posljednjim podacima od jučer od 18 sati od koronavirusa oboljele 222 osobe, dok su do sada dvije osobe preminule. U zemlji je uveden policijski sat od 17 sati pa do pet sati ujutro, starijima od 65 godina u gradskim i onima sa više od 70 godina u seoskim sredinama zabranjeno je kretanje.

Ugostiteljski objekti i tržni centri ne rade do daljeg, a privremeno je ukinut i javni prijevoz u zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.