open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Građani se pozivaju da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanja
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, uvažavajući preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, izdate 20. augusta, preporučuje osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, kao i da redovno koriste zaštitnu opremu.
24.08.2020. u 20:22
get url
text

Također im preporučuju da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita.

Ukoliko im je potreban recept ili ljekarski savjet preporučuju im da ljekara najprije kontaktiraju telefonom.

Isto tako i cjelokupnom stanovništvu Kantona Sarajevo preporučuju da, zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Naglašavaju da, u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuju osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru, kako bi dobili daljnje upute.

Stanovnicima Kantona Sarajevo preporučuju da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, kao i da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

Također, onima koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19 da ne dolaze u Kanton Sarajevo, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, jer bi to dodatno moglo rezultirati daljnjim pogoršanjem COVID-19 epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, ove preporuke, kao i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, stupile su na snagu u subotu, 22. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.